V centru Prahy se o víkendu konal slavnostní průvod ukrajinských občanů. Do ulic vyšlo tisíce lidí oblečených v národních ukrajinských šatech a krojích. (22. květen 2022)

V centru Prahy se o víkendu konal slavnostní průvod ukrajinských občanů. Do ulic vyšlo tisíce lidí oblečených v národních ukrajinských šatech a krojích. (22. květen 2022) Zdroj: Proukrainu.cz

Bohumil Pečinka: Naše ukrajinská otázka

Válka na Ukrajině vstoupila do čtvrtého měsíce. Rusové se znovu zmátořili a v Severodoněcku vedou útočné operace. Také v Česku začal proruský svět vést speciální akce proti Ukrajincům.

Proruský svět v Česku dnes představují komunisté, SPD, větší část ANO a internetová divize Kremlu. Začalo to Babišovým heslem, že vláda nemyslí na „naše lidi“. Následovalo rozmazávání potíží s ukrajinskými Romy, přičemž většině lidí došlo, že ukrajinští Romové nejsou typicky ukrajinský příběh, ale problém většiny evropských zemí bez ohledu na geografickou polohu. Nový impuls dostala tato kampaň minulý týden, a to pod heslem Ukrajinci přinášejí infekce.

Pozor na ně

V rozhovoru pro CNN Prima News to odpálil Roman Prymula, když řekl, že kvůli ukrajinským migrantům vzrostl v Česku počet lidí infikovaných virem HIV. Také apokalypticky varoval, že na tuto nemoc se na Ukrajině léčilo třikrát víc lidí než u nás. Den nato vystoupil v Poslanecké sněmovně Tomio Okamura, jenž to obrátil proti vládě a na tiskové konferenci řekl, že vláda svým přístupem k ukrajinské otázce způsobuje obrovské problémy. „To oni nesou odpovědnost za zpackanou situaci, kdy vůbec nevíme, kdo tady je,“ dodal Okamura.

Citace Prymuly a Okamury okamžitě obletěly český mediální svět. Z vyjádření ministerstva i organizace Mladí praktici vyplývá, že na Plzeňsko přišli uprchlíci s touto nemocí a přihlásili se k léčbě. „A to je obecně velmi dobrá zpráva. Tím, že budou nadále pokračovat v léčbě, se totiž udrží nálož viru na čísle 0 a víceméně nemohou nikoho dalšího nakazit,“ prohlásil doktor Mucha. Tak o co jde?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!