Jednání Sněmovny o pandemickém zákoně: Předseda SPD Tomio Okamura (16.2.2022)

Jednání Sněmovny o pandemickém zákoně: Předseda SPD Tomio Okamura (16.2.2022) Zdroj: Blesk:Milan Kammermayer

Poslanecká sněmovna během schůze k projednávání novely pandemického zákona. Na snímku předseda SPD Tomio Okamura (16. 2. 2022)
Jednání Sněmovny o pandemickém zákoně: Předseda SPD Tomio Okamura a předseda klubu Radim Fiala (16.2.2022)
Jednání Sněmovny o pandemickém zákoně: Předseda SPD Tomio Okamura (15.2.2022)
Porada předsedů a místopředsedů poslaneckých klubů o průběhu schůze Sněmovny o důvěře vládě
Sněmovna hlasuje o důvěře vlády: předseda SPD Tomio Okamura (12.1.2022)
12
Fotogalerie

Tomáš Zdechovský: Okamurova lež má krátké nohy

Tomio Okamura šířil lživou informaci, že jsem spolu s bývalým europoslancem Pavlem Svobodou hlasoval pro uvalení sankcí na Českou republiku kvůli nepřijímání migrantů. Nic takového samozřejmě nebyla vůbec pravda. Okamura konkrétně narážel na hlasování o Usnesení Evropského parlamentu o zajištění funkčnosti postupu přerozdělování z 18. května 2017, kde byla možnost sankcí pro země zdráhající se přijmout migranty zmíněna.

Tomio Okamura se musí omluvit

Pro toto usnesení ale hlasovali z českých poslanců jen Luděk Niedermayer a Stanislav Polčák. Nehlasovali Jiří Pospíšil a Jaromír Štětina a nepřítomní byli Jiří Maštálka a Jaromír Kohlíček.  Všichni ostatní čeští poslanci v Evropském parlamentu, včetně mě, byli proti.

Okamura tedy úmyslně lhal. Podali jsme proto na něj v prosinci 2018 žalobu. Obvodní soud pro Prahu 1 samozřejmě nemohl dojít k jinému závěru, než uznat ve svém rozsudku z února roku 2021, že jeho výroky jsou nepravdivé a nařídit mu veřejnou omluvu.

Ve čtvrtek pražský městský soud pravomocně potvrdil předchozí rozhodnutí a smetl tak Okamurovo odvolání. Tomio Okamura má zveřejnit na facebookovém profilu omluvu, a to do jednoho měsíce od právní moci rozsudku.

Lež není názor

A proč vám to píšu? Protože je potřeba bojovat proti těm, kteří zneužívají svobodu slova, aby ohrozili vaše rodiny na životě. Tomio Okamura tvrdil, že jeho vyjádření bylo pravdivé a že pouze prezentoval svůj názor.  

On a jemu podobní by si měli uvědomit, že lež není názor a výhružky smrtí do politiky prostě nepatří. Moje rodina obdržela tisíce výhrůžek smrtí a musela dostat policejní ochranu. Opakovali nám, že jsme vlastizrádci, že nás oběsí a že patříme do plynu.

Soud sice rozhodl jasně, ale Tomio Okamura nadále zkouší výklady rozsudku podle nějaké alternativní reality. Ve svém statusu na Facebooku měl tu drzost tvářit se jako vítěz a tvrdit, že „soud dnes ZAMÍTL nároky žalobců a zároveň europoslanců Zdechovskeho a Svobody z KDU-ČSL, abych se jim omluvil skrze televizi, noviny a na půdě Poslanecké sněmovny a rozhodl tak, že mám na svém FB profilu uveřejnit, že pro sankce vůči České republice nehlasovali.

Důležité ale je, že se nám musí za slova o vlastizrádcích omluvit. Jak konstatoval předseda odvolacího senátu Tomáš Vejnar: "Výrok (Tomia Okamury) byl jednoznačně lživý, nepravdivý.” Nevím, co na tom stále pan Okamura a jeho voliči ještě nechápou.

Politický podnikatel pro svou nechutnou propagandu záměrně lhal a soud s námi prohrál. Lež má krátké nohy a tady se to opět ukázalo. Spravedlnost ho doběhla a neunikl jí. A to je moc dobře. Lhaní nikomu beztrestně procházet nemůže!

Autor je europoslanec za KDU-ČSL