Útoky palestinských teroristů na izraelské civilní cíle si vyžádaly ostrou reakci IDF

Útoky palestinských teroristů na izraelské civilní cíle si vyžádaly ostrou reakci IDF Zdroj: ČTK

Útoky palestinských teroristů na izraelské civilní cíle si vyžádaly ostrou reakci IDF
Útoky palestinských teroristů na izraelské civilní cíle si vyžádaly ostrou reakci IDF
Útoky palestinských teroristů na izraelské civilní cíle si vyžádaly ostrou reakci IDF
Útoky palestinských teroristů na izraelské civilní cíle si vyžádaly ostrou reakci IDF
Útoky palestinských teroristů na izraelské civilní cíle si vyžádaly ostrou reakci IDF
9
Fotogalerie

Palestinští teroristé stupňují útoky proti izraelským civilistům. Al-Káida vyzývá k teroru v Evropě

Poslední týdny zpravodajství dominuje válka na Ukrajině. Mimo naše zorné pole se vyhrocuje i situace v Izraeli, kde palestinští teroristé provedli nebývalou vlnu útoků na Izraelce, desítky lidí byly zraněny a přes deset zabito. Přitom nejde jen o útoky z palestinských území, ale i o útoky izraelských Palestinců. Část pachatelů se i vysloveně přihlásila k teroristické organizaci Islámský stát. Část těchto útoků také ukázala, že útočníkům se podařilo obelstít izraelská bezpečnostní opatření.

Pro Izraelce se situace stala kritickou i kvůli tomu, že během pár dní bylo při teroristických útocích zavražděno dohromady víc lidí než za posledních pár let dohromady. Přitom současný izraelský premiér Naftali Bennett se svou vládou se snažil vůči Palestincům zaujmout mírnější postoj než předchozí vlády a učinil vůči nim vstřícná gesta. Muslimové v těchto dnech prožívají postní měsíc ramadán, a tak izraelská vláda usnadnila Palestincům návštěvy v Izraeli apod. Čímž ovšem nejspíše i oslabila bezpečnostní opatření.

Klasická situace nastala na palestinské politické scéně, když tamní prezident Mahmúd Abbas sice útoky odsoudil, ale někteří představitelé jeho hnutí Fatah je naopak veřejně podpořili a stejně tak útoky podpořil i vůdce hlavního konkurenta Fatahu teroristického hnutí Hamás Ismaíl Haníja. Pro Izraelce je znepokojivé nejspíše i to, že v palestinské společnosti na Západním břehu Jordánu v poslední době radikálně narůstá nespokojenost s vládou palestinské autonomie prezidenta Abbáse, který vládne bez dalších voleb již od svého prvního zvolení v roce 2005.

Izraelské bezpečnostní síly na útoky reagovaly rozsáhlými raziemi mezi Palestinci a zatkly stovky lidí včetně desítek údajných sympatizantů Islámského státu.

Palestinské teroristické organizace začaly mezi sebou soutěžit o to, kdo spáchá větší a krvavější útok. V období ramadánu se většinou zvedá vlna útoku Palestinců na Izraelce a podle některých představitelů palestinských organizací dojde nyní k dalšímu zesílení násilí vůči Izraelcům. „Podle nich se odehraje na všech frontách – na Západním břehu Jordánu, v pásmu Gazy a na územích z roku 1948 – a bude pro Izrael silnější a bolestivější. Představitelé (těchto organizací) také mnohokrát zopakovali, že ramadán je měsícem džihádu, mučednictví a velkých výbojů v islámu,“ píše ve své analýze izraelská nevládní organizace Middle East Media Research Institute (MEMRI).

Palestinci ve víru terorismu

Velkým problémem také je, že rostoucí nespokojenost Palestinců se stavem jejich společnosti a stavem situace v palestinsko-izraelských vztazích vede k jejich radikalizaci a příklonu k násilí. Jako příklad mohou sloužit někteří příbuzní nedávných palestinských teroristů, kteří veřejně dali najevo svou podporu teroristickým činům svých příbuzných nebo je rovnou veřejně oslavovali. Jako příklad může sloužit otec palestinského teroristy Raada Hazema, který spáchal teroristický útok na civilisty v izraelském městě Tel Aviv. Ten veřejně řekl lidem, že je hrdý na čin svého syna, jak informuje izraelský deník The Jerusalem Post.

„Brzy uvidíte vítězství... Bože, osvoboďte mešitu al-Aksá od okupantů,“ řekl otec teroristy před svým domem shromážděným Palestincům, již ho přišli podpořit. Videa zveřejněná na sociálních sítích ukazují také davy v pásmu Gazy oslavující teroristické útoky v Izraeli. Podle The Jerusalem Post na sociálních sítích kolovala videa i z oslav v Ramalláhu, Jeninu apod.

Pro nás v Evropě může být problém nejen to, že palestinští teroristé v Izraeli záměrně útočí na civilní cíle, a ohrožují tak životy turistů v Izraeli, ale také skutečnost, že například aktivisté teroristické organizace al-Káida vyzvali k rozšíření útoku z Izraele do Evropy a vyzývají evropské muslimy, aby i oni v ramadánu útočili na nevěřící. Situace v Izraeli je napjatá a hrozí vyhrocení konfliktu mezi Židy a Palestinci (respektive hlavně muslimy) i v samotném Izraeli, kde se také rozšířil islámský radikalismus mezi muslimy s izraelským občanstvím.

Zdá se, že u Palestinců roste odmítavý postoj k míru s Izraelci a sílí volání po obnovení teroristické války, do které by se mohli zapojit i muslimové ze samotného Izraele, což by ještě více destabilizovalo celou tuto oblast a zhoršilo již tak špatnou bezpečnostní situaci ve světě. Palestinci ve své válce proti Izraeli totiž mohou počítat s podporou hlavního nepřítele Izraele – Íránu, což by mohlo teoreticky vést i k nějaké formě otevřené přímé války mezi Izraelem a Íránem, který v posledních letech výrazně posílil pozice svých ozbrojených sil v Sýrii a svých spřátelených ozbrojených formací v Libanonu.