ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Foto Aha!: Karel Kopáč, ČTK, ara

Teroristický galimatyáš: Neonacisté obdivují islamisty, zároveň chtějí útočit na mešity

Násilí a nenávist nejsou problémem pouze v muslimské komunitě. Jak ukazují dvě zajímavé zprávy z poslední doby, vzrůstá i riziko násilí ze strany některých odpůrců islámu z prostředí krajně pravicových skupin, které se ovšem paradoxně ve své činnosti začínají inspirovat u islámských extremistických a teroristických organizací. Například před pár dny byl v Polsku odsouzen k několikaletému trestu vězení aktivista krajní pravice, který připravoval teroristické útoky proti polským muslimům.

Polák jménem Martin K. byl varšavským soudem odsouzen k 5 letům a 5 měsícům vězení za přípravu teroristických útoků na muslimské cíle v Polsku. Podle obžaloby plánoval tento člen krajně pravicové extremistické skupiny vyhodit do povětří mešity. Jeho cílem bylo zabíjet muslimy a vyhnat je tak z Polska. Muž se ve svých plánech inspiroval teroristickým útokem na mešitu na Novém Zélandu a činem norského teroristy Anderse Breivika.

Dva členové skupiny byli zatčeni agenty polské kontrarozvědky ABW (Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego) dne 10. listopadu 2019. Agenti ABW zatkli členy skupiny a provedli domovní prohlídky v polských městech Varšava a Štětín. Během zásahu byly nalezeny střelné zbraně a suroviny k výrobě náloží. Zadržení byli polské kontrarozvědce známi již z dřívějšího vyšetřování případu polského teroristy Brunona Kwiecieńa, který byl odsouzen za přípravu teroristického útoku na polský parlament.

V souvislosti s hrozbami krajní pravice a neonacistických skupin je varovné zjištění izraelské nevládní organizace MEMRI (Middle East Media Research Institute), která zveřejnila analýzu, že evropská a americká krajní pravice s neonacisty se začínají inspirovat u islámských extremistických a teroristických organizací.

Například známý americký bělošský rasista Matthew Heimbach, zakladatel například dnes již neexistující Traditionalist Worker Party, hlásící se k hnutí „alt-right“ (alternativní pravice), otevřeně obhajuje islámské teroristické organizace Hamas a Hizballáh a tvrdí, že se u nich inspiruje při budování své vlastní organizace. A obdivem k islámským extremistům a teroristům se netají ani další bělošské rasistické skupiny v USA, ale i v Evropě. Například francouzský politik a představitel extrémní pravice Yvan Benedetti, člen neonacistické Francouzské nacionalistické strany, se opakovaně obdivně vyjádřil o teroristickém hnutí Hizballáh z Libanonu a vyslovil mu podporu.

„Neonacisté a arivisté krajní pravice nejvíce vyjadřují svůj obdiv k islamistům na informačním internetovém kanálu Telegram, kde sdílejí nejen slovní příspěvky, ale i fotografie oslavující spolupráci mezi nacisty a některými muslimskými představiteli,“ píše se v analýze organizace MEMRI.

„Jiná postava, zakládající člen organizace bělošské nadřazenosti spojené se shromážděním „Sjednotit pravici“ v roce 2017, se cítí nenávistí k Židům natolik dojat, že na videu mluvila k arabskému světu a argumentoval dokonalou arabštinou, že Arabové, neonacisté a přívrženci bílé nadřazenosti na Západě si musí potřást rukou. (...) Hamás je ‚cool‘, napsal neonacista a bývalý voják americké námořní pěchoty s mnoha stoupenci Telegramu. Příspěvek ukazoval rakety vystřelené na Izrael a oslavoval skutečnost, že Židy „bombardují Palestinci“. Radoval se z toho, že konflikt s Gazou přinesl antisemitismus do ‚mainstreamu‘,“ píše Steven Stalinsky, autor analýzy MEMRI.

Dochází tak ke kuriózní situaci, kdy na jedné straně jsou tito aktivisté neonacistických a krajně pravicových stran sice odpůrci masové migrace do Evropy a USA, kteří také odmítají islamizaci Evropy, ale zároveň je s islamisty spojuje nenávist k Židům a víra v konspirační teorie o celosvětové nadvládě Židů. Vzrůstá tak riziko, že se tito rasističtí aktivisté budou u islamistů inspirovat i v provádění teroristických útoků a začnou je masově páchat s cílem destabilizovat křehkou multikulturní společnost.