Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) a exministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) v pořadu Partie na TV Prima (3.4.2022)

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) a exministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) v pořadu Partie na TV Prima (3.4.2022) Zdroj: Reprofoto TV Prima

Nový místopředseda Sněmovny Karel Havlíček na svém místě v jednacím sále na schůzi Poslanecké sněmovny. Vlevo místopředsedkyně Jana Mračková Vildumetzová (18. 2. 2022)
Nový místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (uprostřed) přichází ke svému místu v jednacím sále v doprovodu místopředsedkyně Jany Mračkové Vildumetzové na schůzi Poslanecké sněmovny (18. 2. 2022)
Nový místopředseda Sněmovny Karel Havlíček přijímá gratulaci od předsedkyně dolní parlamentní komory Markéty Pekarové Adamové na schůzi Poslanecké sněmovny (18. 2. 2022)
Poslanec a bývalý ministr dopravy a průmyslu Karel Havlíček (ANO) v Epicentru 9.2.2022
Karel Havlíček na sněmu ANO.
16
Fotogalerie

Rusy jsme k jádru pustit nechtěli, jen jsme byli féroví aneb Lekce ANO z politického oportunismu

Státotvorná, cimrmanovsky řečeno pozitivní a konstruktivní kritika. Pozice, kterou ve své nové opoziční roli zaujalo léta vládnoucí hnutí ANO, se rýsuje stále jasněji. Zřetelné to bylo i z vystoupení někdejšího „dvojministra“ Karla Havlíčka v nedělní Partii na CNN Prima News.

Starostlivost a znepokojení dal jakožto správný opoziční politik – a po několika pokusech nyní i místopředseda Poslanecké sněmovny – najevo zvláště v otázce, jak by to bylo s plynem v případě výpadku ruských dodávek: „Já bych tady nebyl tak klidný jako vláda.“ Varoval a dodal: „Pokud by k tomu došlo, tak dneska nemáme žádné strategické zásoby.“

Nejde ale jen o krátkodobé riziko, ale o nutnost dlouhodobého řešení. S kterým přišla – také kdo jiný – právě vláda v čele z ANO. „Musím ocenit, že vláda pokračuje v projektu jádra, který jsme připravili a že ho chce dotáhnout.“

Jenže ta přišla i s nápadem, že by v tendru na dostavbu zdejších jaderných bloků měli zůstat i Rusové. Respektive odmítla je z předvýběru vyřadit. I to se ale dá vysvětlit.

„To nebyla podpora. My jsme chtěli, aby bylo férové, spravedlivé prostředí,“ vysvětloval to v Partii Karel Havlíček. Takže tak.

A neskončil jen u toho: „Co se týká Rosatomu, dobře víte, že ministerstvo průmyslu a obchodu mělo posoudit potenciální dodavatele z úhlu energetického, ekonomického a technologického…“ Ba co víc, byla to vlastně slepá ulička nebo možná přímo past: „Bylo jednoznačné, že se tam Rusko dostat nemůže.“ Možná spíš úlitba Hradu, ale to je jedno, to už je pradávná politická historie…

…současnost je taková, že ANO včetně Karla Havlíčka chce stát zachraňovat. Anebo o tom alespoň přesvědčovat své zbylé voliče: „Já si zde připadám jak v situaci, kdy je všechno nadmíru výtečné,“ parafrázoval někdejší vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy slavnou „povodňovou“ repliku. A dodal ostré varování: „Vy jste tady mohli způsobit to, že by domácnosti, školy, zdravotnictví a průmysl mohly být bez plynu.“

Z jednoho televizního vystoupení jednoho z prominentů někdejší vlády nelze dělat žádné velké závěry, byť některé citované argumenty za pozornost stojí. Právě na nich zřejmě bude také hnutí ANO stavět svoji politickou strategii pro nadcházející volby. Neboli: my jsme to mysleli dobře, naše špatné kroky byly špatně pochopeny a teď bychom to dělali ještě líp. Otázka, jestli jim to bude stačit.

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Karlem Havlíčkem • Prostor X