Video placeholde

Miroslav Kalousek v Reflexích: Madeleine Albrightová měla zásadní vliv na naši zemi

„Včera nás zasáhla velmi smutná zpráva, zemřela Madeleine Albrightová, jedna z nejvýraznějších osobností světové politiky konce minulého století, americká ministryně zahraničí, která mluvila plynně česky a na svou zemi nikdy nezapomněla,“ uvedl aktuální díl Reflexí Miroslav Kalousek. Podle obou diskutujících měla osobnost Madeleine Albrightové zásadní vliv na vstup České republiky do Severoatlantické aliance. „Bez ní by to bylo o hodně těžší,“ dodává Kalousek.

Jaký konkrétní vliv měla Albrightová na osudy České republiky? Jak se snažil Miloš Zeman zabránit v druhé půlce devadesátých let našemu vstupu do NATO? Jaký je názor Miroslava Kalouska na takzvané humanitární bombardování Jugoslávie, tedy vojenské operace, které byla Česká republika jako čerstvý člen Aliance nepřímou součástí.

Poslechněte si Reflexe Kalouska a Stoniše jako podcast:

Dá se najít souvislost mezi tehdejší válkou v Jugoslávii a dnešní agresí Ruska proti Ukrajině? Probíhala by válka jinak, kdyby dnešními lídry Západu byli politici rozhodností blížící se Madeleine Albrightové.

Více si poslechnete v dnešním vydání Reflexí Miroslava Kalouska a Marka Stoniše.