ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Mzdy v Česku sice rostou, ale lidé si za ně koupí méně. Chudnutí bude ještě pokračovat

Reálné chudnutí českých zaměstnanců začalo. Průměrná mzda v České republice sice vzrostla v posledním čtvrtletí loňského roku meziročně o čtyři procenta na 40 135 korun. Po zohlednění vlivu inflace ale průměrný měsíční výdělek o dvě procenta klesl. Vyplývá to z čerstvých dat Českého statistického úřadu. Mnohem horší zprávou však ještě je, že tento reálný pokles příjmů Čechů bude pokračovat i v letošním roce. Zaměstnance, kterým jejich šéfové letos nepřidali nebo zvýšili plat jen minimálně, tak čeká skutečně svízelné období.

Na chmurné vyhlídce pro letošní rok vůbec nic nezmění druhá část statistické zprávy, podle níž se za celý rok 2021 průměrná mzda zvýšila o 6,1 procenta na 37 839 korun, a reálně tak vzrostla 2,2 procenta. Podstatné však je, co se děje nyní a co je před námi.

Při pohledu na současné dění však příliš důvodů k optimismu není. Ceny takřka všeho raketově rostou, inflace již osciluje na hraně deseti procent. Zdražují potraviny, energie, bydlení a nyní i pohonné hmoty. Česká národní banka ve snaze tento růst ubrzdit citelně zvýšila úrokové sazby a není vyloučeno, že brzy v tom bude pokračovat. Toto opatření prodražuje úvěry a hypotéky.

A v této situaci stojí firmy, kterým rostou ceny energií a vstupů nebo se jim prodražuje provozní financování. Určitá část z nich svým zaměstnancům sice přidala, ale ne tolik, aby to pokrylo růst cen. Tito zaměstnanci sice nominálně mají na svých páskách více peněz, ale ve skutečnosti si za tyto peníze koupí méně věcí a služeb než před rokem. V ještě horší situaci jsou pak ti, kterým jejich zaměstnavatelé nepřidali ani korunu. U nich tak může dojít k citelnému poklesu životní úrovně. Budou muset razantně šetřit, aby vůbec pokryli svoje základní životní potřeby. Složenky za drahý plyn a elektřinu zaplatit musí a bez jídla se neobjedou. Lidé bez úspor nebo matky samoživitelky budou mít při prvním neplánovaném vyšším výdaji velký problém.

Inflace v České republice akcelerovala ještě před vypuknutím válečného konfliktu na Ukrajině a čeští centrální bankéři si slibovali, že inflace začne brzy klesat a celá situace se začne vracet do normálu. Jenže při rekordních cenách ropy, plynu či drahých komoditách, jako je pšenice, žádný pokles cenové hladiny očekávat nelze. Spíš naopak.

Podtrženo sečteno. Před většinou Čechů stojí svízelné období, které řádně provětrá jejich peněženky nebo se zahryzne do jejich úspor. Situace na pracovním trhu je zatím dobrá, nicméně pokud na české podniky začnou ve větší míře doléhat důsledky sankcí na Rusko kvůli válce, nelze vyloučit u zainteresovaných firem výpadek výroby, finanční problémy a pochopitelně propouštění. A to tu nikdo nezmiňuje covid a fakt, že se část ekonomiky z něj dosud nezotavila. Zkrátka, čeká nás jízda z kopce a ta bude řadu lidí hodně bolet.