Ekonom Dominik Stroukal

Ekonom Dominik Stroukal Zdroj: Zlatá koruna

Válka na Ukrajině: Sestřelená stíhačka ve městě Volnovacha (4.3.2022)
Válka na Ukrajině: Ulice zničeného města Žytomyr (4.3.2022)
Válka na Ukrajině: Ulice Žytomyru (4.3.2022)
Válka na Ukrajině: Ulice Žytomyru (4.3.2022)
Válka na Ukrajině: Ulice Žytomyru (4.3.2022)
23
Fotogalerie

Ekonom Stroukal: Je to ekonomická katastrofa, ale Rusko je na bídu bohužel zvyklé

Rusko od rozpadu Sovětského svazu ekonomicky vyrostlo jen o čtvrtinu. My jsme rostli třikrát rychleji, říká ekonom Dominik Stroukal v dotazníku Reflexu 7 otázek pro … Dodává, že dopady sankcí zvládneme, o nejpostiženější domácnosti a odvětví se dokážeme postarat. Rusko nás ekonomicky potřebuje mnohem víc, než my potřebujeme Rusko.

K čemu vlastně dnes na Ukrajině dochází? Nejsme svědky resuscitace bývalého carského impéria?

Jsme svědky egotripu přerostlého rozmazleného dítěte, kterému nikdo už desítky let na nic neřekl ne. Odborníci na geopolitiku v tom určitě nachází desítky komplexních vysvětlení a všechny určitě hrají svou roli. Nicméně je snadné si představit, že kdyby na Putinově trůnu seděl někdo jiný, tak by se to nestalo. Je to Putinova válka.

Platí stále rovnice, že čím je slabší Západ, tím je silnější Rusko a naopak?

Západ naopak posílil. Naše reakce byla rychlá a tvrdá, aniž by vyvolala světovou válku. Putin s tím vůbec nepočítal. Takže pokud platí, že čím slabší Západ, tím silnější Rusko, pak je Rusko nejslabší, co kdy v dějinách bylo. To ale neznamená, že bychom neměli mít strach. Rusko je ekonomicky menší než Jižní Korea. Je jen o trochu větší než Španělsko. Akorát má třikrát více obyvatel než Jižní Korea nebo Španělsko. Ekonomicky je na hlavu Rusko zhruba v polovině tabulky zemí světa. Je chudší než Rumunsko, zhruba na úrovni Malajsie. Oproti Rumunsku a Malajsii si ještě statistiku uměle vylepšuje plynem a dalšími nerostnými surovinami. Kdyby jen nemělo jaderné zbraně.

Prezident Zelenskyj podepsal žádost o přijetí Ukrajiny do EU. Měla by Unie přidělit zemi status unijního kandidáta?

Ano. A rovnou na seznam kandidátů přidejme i Gruzii. A zrychleme přijímání i současných kandidátských zemí. Ukrajinci i Gruzínci jsou Evropani a vždycky byli.

Nakolik mezinárodní sankce, zejména ty ekonomické, Rusko skutečně oslabí?  

Je to ekonomická katastrofa, ale Rusko je na bídu zvyklé. Bohužel. Rusko od rozpadu Sovětského svazu ekonomicky vyrostlo jen o čtvrtinu. To je méně než procento ročně. My jsme rostli třikrát rychleji, nás by oslabení růstu bolelo, protože jsme si navykli na rostoucí mzdy, lepší zaměstnání, přesun do služeb, lepší zboží… Rusko zamrzlo. Ostatně Putin před 20 lety svým voličům sliboval, že ho rozmrazí. Jenže to je mnohem těžší než si hrát na vojáčky.

Jak kvůli nim ekonomicky oslabí samotný Západ?

Záleží, jak dlouho bude konflikt trvat. Krátkou dobu to zvládneme bez problémů a o ty nejpostiženější domácnosti a odvětví se dokážeme postarat. Zvládli jsme dva roky pandemie. Rusko nás ekonomicky potřebuje mnohem víc, než my potřebujeme Rusko. Máme na to. Jen je to obrovská škoda, protože bychom se všichni na světě mohli mít o tolik lépe, kdyby si diktátoři neléčili své mindráky válkou anebo utopickými představami, že dokážou centrálně plánovat ekonomiku. Tak málo by stačilo.

Co říkáte zablokování proruských serverů? Lze to při garanci svobody slova obhájit?

Obhájit to jde. Pokud jsme ve válce, obhájit jde jakýkoliv útok proti druhé straně, otázka ale stojí spíše tak, jestli je to chytré nebo hloupé rozhodnutí. Osobně jsem přesvědčen, že to chytré rozhodnutí není. Krátkodobě to nic neřeší, protože lidé si šíří nepravdy jinudy. Dlouhodobě je to špatný precedens, který se může obrátit proti komukoliv. Nijak významně se toho nebojím, ale některé věci mají být nedotknutelné, protože vytváří dlouhodobou jistotu. Jinými slovy, určitě bych proti tomu rozhodnutí nešel protestovat, ale zase mi připadá přehnané ho oslavovat a tleskat mu. V divoké době se obhájí leccos, ale mysleme na to, že je tam hodně křehká a tenká linie.

Ukrajina žaluje Rusko u mezinárodního tribunálu v Haagu. Je možné Putina a spol. ale reálné nějak, jakkoli, právně soudit a i odsoudit?

Do toho nevidím, jsem jen ekonom. Nicméně jako člověk Dominik Stroukal doufám, že se toho dožiju. Kdybych zaplatil sousedovi, ať jde obsadit cizí byt a v případě odporu tam hodil granát, protože potřebuju Lebensraum, tak jdu sedět na doživotí. Kdybych zaplatil statisícům sousedů a šel zabrat statisíce bytů, tak bych přeci měl sedět na statisíce doživotí. Tam není o čem mluvit. Ale já jsem nenapravitelnej idealista a bohužel vím, že realita je jiná. Budeme rádi, když alespoň skončí krveprolití.

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Dominikem Stroukalem • Prostor X