Video placeholde

Stoniš Kalouskovi v Reflexích: Na pandemickém zákoně se neshodneme, ale vaši adresu bych nezveřejnil

„My dva na pandemický zákon nemáme stejný názor, ale zvláštní je, že na něj nemají stejný názor ani jednotlivé frakce vládních stran. Senát přece není jedenaosmdesát samostatných jednotek, ale lidé, kteří kandidovali za nějakou stranu a sdružují se do politických frakcí. A je zvláštní, když politická frakce v Senátu má úplně jiný názor než frakce stejné strany v Poslanecké sněmovně,“ říká Miroslav Kalousek ke způsobu, jakým vládní koalice prosazovala vlastní novelu pandemického zákona. Je přesvědčen, že celý proces a jeho neprofesionalita ukazují na to, že daná politická strana nemá takovou sílu, jakou deklaruje. „Klub STAN se chlubí tím, že je v Senátu nejsilnější, ale pak hlasuje proti vlastním ministrům ve vládě?“ ptá se řečnicky Kalousek.

Marek Stoniš je přesvědčen, že novela pandemického zákona představuje první větší politickou porážku Petra Fialy, a přirovnal jednání o pandemickém zákoně k Márquezovu románu Kronika ohlášené smrti. „Podle signálů ze Senátu muselo být premiérovi jasné, že novela Senátem neprojde, a mohl na to reagovat dříve. Teď bude muset vládní koalice přehlasovávat veto svých vlastních senátorů,“ říká. Miroslav Kalousek naopak tvrdí, že Senátem zákon neprošel o jediný hlas, proto to úplně jasné dopředu nebylo, ale uznává, že si koalice zákon řádně „neodpracovala“.

Poslechněte si Reflexe Kalouska a Stoniše jako podcast:

K výzvě sdružení Chcípl PES, která v jednu chvíli zveřejnila domácí adresy poslanců prosazujících pandemický zákon, řekl Marek Stoniš, že nesouhlasí s diskutujícím o potřebě přijetí pandemického zákona, ale nikdy by nezveřejnil jeho domácí adresu. „Těší mě, že to odsoudili i ti senátoři, kteří hlasovali proti pandemickému zákonu. Zveřejnění domácí adresy a výzva, aby se před nimi demonstrovalo, zavánějí extremismem,“ říká Miroslav Kalousek. Demonstrace proti pandemickému zákonu, jež se odehrály před sněmovnou, respektuje, až na ony šibenice. „Proběhly docela klidně,“ řekl.

Jaký je rozdíl mezi obstrukcemi, kterými se snažil zabránit přijetí pandemického zákona Tomio Okamura, a situací, kdy ve sněmovně podobně obstruoval Miroslav Kalousek, aby nebyl schválen Babišův klíčový zákon o EET? Dozvíte se v aktuálním díle Reflexí Miroslava Kalouska a Marka Stoniše.