Video placeholde

Stoniš: Bitva o pandemický zákon byla zbytečná; Kalousek: Vláda zákon potřebuje, ale ten spěch nutný nebyl

„Dva dny a téměř dvě noci trvala parlamentní bitva o pandemický zákon, zejména opoziční poslanci SPD se snažili za každou cenu oddálit jeho přijetí. Ale šlo opravdu jen o pandemický zákon a jeho věcný obsah, nebo spíše o poměřování sil mezi vládou a opozicí?“ zeptal se řečnicky v úvodu aktuálních Reflexí  Miroslav Kalousek.

Marek Stoniš je přesvědčen, že správná je druhá teorie. „Sami předkladatelé přiznali, že zákon není bez chyb a budou jej dále ve spolupráci s opozicí předělávat. Navíc většina Evropy nyní přemýšlí, jak uvolnit přísná anticovidová pravidla, některé z nich je ruší, a naše vláda se místo toho vyčerpává bojem o zbytečný zákon,“ říká.

Poslechněte si Reflexe Kalouska a Stoniše jako podcast:

Kalousek naopak tvrdí, že vláda nový pandemický zákon potřebuje, protože jinak by v případě pandemie musela vyhlásit nouzový stav, který se dá zrušit až po třiceti dnech. „Kdežto kontrolní pojistka v pandemickém zákoně je silná, na vyhlášený pandemický stav může sněmovna reagovat pružněji.“ Zároveň však souhlasí s tím, že spěch k jeho schvalování nebyl na místě. „Určitě bych jej neprojednával v režimu legislativní nouze,“ říká. Na druhou stranu ostře nesouhlasí s obstrukcí, již předvedl Tomio Okamura a jeho SPD. „Já nejsem jejich odpůrce, ale každá obstrukce musí mít cíl. Ale tentokrát byla smyslem pouze exhibice a zviditelňování opoziční SPD,“ tvrdí.

Marek Stoniš se přesto domnívá, že vláda Petra Fialy mohla jednání o pandemickém zákoně odložit a využít k tomu třeba nálezu Nejvyššího správního soudu, který zrušil podmínku, že pro návštěvu restaurací, barů a klubů je třeba potvrzení o očkování. „Hlavní problémy, které musí vláda Petra Fialy řešit, jsou úplně jiné než hádky s Tomiem Okamurou o pandemickém zákoně. Především sestavení odpovědnějšího rozpočtu, ceny energií nebo inflace,“ tvrdí Marek Stoniš.

„Máte pravdu v tom, že nakonec se ta diskuse o pandemickém zákoně dostala do roviny politického symbolu, nebylo možné, aby vláda nechala Okamuru vyhrát a připustit, že cesta, kterou zvolila SPD, vede k nějakému výsledku,“ řekl Kalousek.

Jaké další kroky by měla vláda učinit poté, co „protlačila“ sněmovnou pandemický zákon? Co znamená „krok nula“ pro premiéra Fialu a ministra financí Stanjuru? Kde se v této době dají škrtat veřejné finance? Dozvíte se v aktuálním vydání Reflexí Miroslava Kalouska a Marka Stoniše.