Stanou se bankovky minulostí?

Stanou se bankovky minulostí? Zdroj: Foto ara

Budoucnost peněz je černá, čeká nás zánik hotovosti. Nahradí ji nikoli elektronické, ale digitální peníze

Aniž by to většina populace zaregistrovala, vede se mezi centrálními bankami diskuse o tom, jak zavést digitální peníze. Prosím, nezaměňovat se současnými elektronickými penězi používanými při bezhotovostních platbách či s kryptoměnami. To je něco jiného. Zatímco elektronické peníze lze chápat jako závazek komerční banky, digitální peníze jsou závazkem centrální banky. A za kryptoaktivy žádná banka nestojí. 

Centrální banky a vlády postupně tlačí na pokles významu hotovosti. Často slyšíme o tom, že s hotovostí je spojeno riziko praní špinavých peněz, podpory terorismu, či dokonce riziko nákazy, protože jsou bankovky nehygienické.

Digitální měny jsou zatím v plenkách. Lze předpokládat, že po nějakou dobu zde budou vedle sebe stát hotovost a digitální peníze. Časem ale hotovost zmizí. Není politicky vítaná, a navíc ji samotní uživatelé peněz stále méně používají.

Kolem digitálních měn je mnoho otázek. Jednou z nich je, zda a jak budou úročené. Dnes když máte v peněžence bankovky, tak úročené nejsou. Logicky by proto digitální peníze také neměly být úročené. Ale na druhou stranu dnes úročené nejsou, protože to technicky nejde. U digitálních peněz by to šlo. Úročení hotovosti by mohlo přinést nové chování lidí a vnést do ekonomie i bankovnictví novinku.

Až nebude hotovost, je možné hrát s lidmi takovou hru, že v rámci boje proti krizi zavedou mocipáni záporné úrokové sazby a ne jen pár desetin, ale třeba deset či dvacet procent. S hotovostí by lidé za záporných úrokových sazeb vyndali peníze z bank a dali si je pod polštář. Až hotovost nebude, budou peníze zcela pod kontrolou centrální banky. A o to tady jde, ačkoli se to nikde nepíše.

Digitální peníze nejsou konkurentem jen hotovosti, ale i elektronických peněz. Proč by někdo ukládal peníze do banky na běžný účet? Bude mít svou peněženku digitálních peněz. Hrozí tak, že dnešní komerční banky budou mít nedostatek vkladů. Ty budou získávat buď vyšším úročením, nebo vydáváním dluhopisů. Banky se budou muset naučit jinak žít a jinak si vážit klienta. Ke stabilitě bankovního sektoru to ale jistě nepovede. Přetahování se o klienta vyšším úročením bude připomínat to, co jsme kdysi viděli u kampeliček.

Navíc platební styk bude jiný. Zákazník bude schopen platit ze své digitální peněženky přímo do digitální peněženky obchodníka. Už nebude muset využívat některé z karetních společností a bank. Tento platební styk bude rychlejší a levnější. I to bude pro banky šok. Najednou budou muset žít více z poskytování úvěrů či investičních služeb.

A pak je tu ještě něco, o čem se vůbec nemluví, ale já si to představit umím a to je nová teoretická vlastnost peněz a tou by byla účelovost. Všichni centrální bankéři by to nejspíš popřeli, ale já si myslím, že až přijde další krize a v ekonomice budou už digitální peníze, tak začnou být emitované peníze k určitému účelu. V peněžence vám tak mohou přibýt koruny určené jen k nákupu potravin nebo k placení nájmu či energií. Najednou tak budou některé peníze v podobě víceméně stravenek. Bude to velmi oblíbený nástroj politiků k uplácení voličů. Tak už chápete ten tlak proti hotovosti?

Video placeholde
Rozhovor Bohumila Pečinky s guvernérem ČNB Jiřím Rusnokem na téma Česko a inflace • Martin Bartkovský