Holocaust a cynismus radikálních antivaxerů. Je pro ně Zeman covidfašista?

Holocaust a cynismus radikálních antivaxerů. Je pro ně Zeman covidfašista? Zdroj: čtk

Demonstrace proti vládním proticovidovým nařízením i očkování na pražské Letné
Demonstrace proti vládním proticovidovým nařízením i očkování na pražské Letné
Demonstrace proti vládním proticovidovým nařízením i očkování na pražské Letné
Demonstrace proti vládním proticovidovým nařízením i očkování na pražské Letné
Demonstrace proti vládním proticovidovým nařízením i očkování na pražské Letné
22
Fotogalerie

Holocaust a cynismus radikálních antivaxerů. Je pro ně Zeman covidfašista?

Rozmach epidemie koronaviru odkrývá dvě krajní pozice. Objevují se hlasy pro povinné očkování celé populace včetně dětí, na opačné straně sílí radikální antivaxerské nálady, odmítající všechna opatření a překonávající myslitelné hranice nevkusu.

Dosluhující ministr zdravotnictví Adam Vojtěch připravuje vyhlášku o povinném očkování pro vybrané profese zdravotníků, bezpečnostních složek, sociálních služeb a seniorů nad 60 let. Měla by vstoupit v platnost v březnu příštího roku, ovšem nastupující vláda s ní může naložit po svém. K povinné vakcinaci se nepřiklání, už jen kvůli obtížné vymahatelnosti, a preferuje proočkovanost rizikových skupin posilující třetí dávkou.

Povinné očkování?

O povinném očkování jako reakci na nové mutace covidu-19 se diskutuje i jinde. Zatímco o účinnosti třetí dávky se ve většinové vědecké obci spor nevede, povinnost vakcinace se v několika evropských zemích dotkla jen rizikových profesí. V plné míře byla zavedena pouze v Rakousku, kde ji podporuje nepříliš přesvědčivá většina 60 procent obyvatel.

Pandemie nevyzpytatelného koronaviru vyvolává frustraci a nespokojenost mnoha lidí konfrontovaných s Babišovou propagandou, že zařídí její konec před volbami. Nezařídil a její šíření u nás naopak znovu patří k nejhorším na světě.

Mnoho lidí ztratilo důvěru ve stát, který je připravil o živnosti, našetřené či půjčené peníze a ještě poslouchají virtuální pohádky Babiše, Havlíčka a Schillerové, jak se o všechny postarali. Další nespokojenou skupinou jsou ti, kdo vakcínám nedůvěřují, což podporují i alternativní názory části lékařské obce.

Pokud je polemika nad dalším postupem vedena v nekonfliktní odborné rovině, zůstane oproštěna od konspiračních teorií, označování covidu za „chřipečku“ a nekompetentních výkřiků laických ezoteriků typu Karla Janečka, nelze proti ní nic namítat. Politickou odpovědnost ovšem nakonec všude nesou vlády a jejich odborné týmy. 

Nejradikálnější spolky

Odpůrcům očkování příliš nepomáhá, jakkoli mají rozdílné motivace, že se do jejich čela často staví nejradikálnější spolky a iniciativy sabotující státní správu. Zviditelňují se na tragédii desítek tisíc obětí a odmítají „covidovou tyranii“, tedy všechna omezení, což je v našich podmínkách cestou do pekel.

Antivaxerské společenství sdílí pódia na demonstracích, kde vedle sebe vystupují mimo jiné hnutí Chcípl pes, Volný blok, Švýcarská demokracie Soni Pekové, Dělnická strana sociální spravedlnosti Tomáše Vandase, nebo Aliance národních sil antisemity Adama B. Bartoše.

Spojuje je neúspěch ve volbách, kde většinou dosáhly zisku několika desetin procenta, a prosazování odchodu z EU a NATO. Přispělo k tomu rozdrobení „vlastenecké“ scény, na což si stěžoval i Tomio Okamura. Část z nich se naopak vymezuje vůči SPD, jedinému parlamentnímu spojenci, jelikož prý nedůrazně hájí jejich zájmy.

Používané výrazivo „totalita“ a „tyranie“ je přehnané. Celý svět má co do činění s mimořádně záludnou čínskou nákazou, a argumenty popíračů covidu jsou většinou iracionální. Špičkou ledovce jsou konspirační teorie o práškování infekce, čipech a údajném zájmu temných globalistických sil vyhubit či aspoň ovládnout lidstvo.

Vypočítavý cynismus

Ostrých výroků se v přestřelkách na sociálních sítích dopouštějí i stoupenci očkování, což svědčí o hluboké názorové polarizaci.

Nejdále však zacházejí ti, kteří přirovnávají neočkované a netestované k Židům. Nošení Davidových hvězd, odkazy na holocaust, fašismus a pokusy Mengeleho jsou nejhanebnějším průvodním jevem veřejné debaty. Tento příměr používá bývalý poslanec SPD Lubomír Volný, jemuž se nepodařilo prorazit parlamentními provokacemi a jeho hnutí Volný blok ve volbách propadlo ziskem 1,3 procenta hlasů.

„Nenávidíme vás vy ŽIDI!!! DOPLÁCÍME na vás vy ŽIDI!!! Okamžitě do řady a do VAGÓNU, vy ŽIDI!!! Musíme mít ODVAHU vás potrestat, vy ŽIDI!!!“ reagoval Volný doslova na Twitteru na kritiku stoupence očkování, a snižuje tak laťku na pomyslné dno.

Zdaleka není sám, je však nejkřiklavější. Proti zneužívání žluté šesticípé židovské hvězdy se postavilo společné prohlášení České biskupské konference, Ekumenické rady církví v ČR a Federace židovských obcí v ČR. 

„Pokud si někdo tento symbol přivlastňuje a jeho užitím se chce stavit na roveň šesti milionů zavražděných v koncentračních a vyhlazovacích táborech, nelze v tom vidět nic jiného než nevkusný a vypočítavý cynismus, který překračuje všechny myslitelné hranice. Toto zneužití ostře odsuzujeme a ty, kteří se ho dopustili, vyzýváme k veřejné omluvě,“ uvádí prohlášení.

„Jenom totální neznalec srovnává. Pouhý zákaz navštěvovat hospody, restaurace, divadla a stadiony by oběti holocaustu braly jako mimořádně skvělou možnost, pokud by jim taková možnost byla dána - Židé by tím nebyli ohroženi na životě. Nesrovnávejte. Přežít holocaust znamenalo mít veliké štěstí,“ reagoval předseda Židovské obce v Praze František Bányai.

Urážka obětí holocaustu

Přirovnávání epidemie covidu k životním podmínkám Židů za protektorátu a nacistické diskriminaci je urážkou utrpení obětí holocaustu. Příkaz nosit hvězdu s nápisem Jude byl předzvěstí transportů do koncentračních táborů s cílem jejich úplné likvidace. Kdo se pokoušel tento cejch skrýt, mohl očekávat tvrdé sankce až po trest smrti.

Má smysl to vykládat radikálům na okraji politického spektra, jež nepřesvědčí žádná argumentace a o žádný dialog nestojí? Za pozornost stojí ještě něco jiného. Většina politických představitelů, nevybíravě napadajících všechny stoupence očkování, podporovala prezidenta Miloše Zemana.

„Všichni politici se bojí říci, že jediným řešením je povinné očkování, protože by ztratili hlasy. Já si to mohu dovolit, protože já už po deseti letech končím ve funkci prezidenta,“ prohlásil Zeman při jednání Visegrádské skupiny, a tím se přiřadil vedle maďarského premiéra Viktora Orbána.

Na prezidentově příkladu je patrné, že očkování může ochránit před fatálním průběhem covidu i nejrizikovější pacienty. Zeman se nyní ovšem odklonil od radikálních postojů svých stoupenců soustředěných v antivaxerské scéně. Bude jimi také označen za stoupence totality a covidfašistu? Zatím ho vynechávají, zapomněli snad na něj?

Video placeholde
Šéfka asociace sester Šochmanová: Odmítači mezi zdravotníky jsou obrovsky nekolegiální. Povinné očkování má logiku • Markéta Volfová, Lukáš Červený