Video placeholde

Kalousek v Reflexích: Program české i německé vlády může narazit na realitu

„Česká republika je v nouzovém stavu, zdravotní systém je přetížený, umírají lidé a prezident republiky místo toho, aby jmenoval rychle vládu, pořádá absurdní divadlo před vitrínou, kdy vyslýchá budoucí ministry Fialovy vlády,“ zahájil dnešní Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše první z nich. „Kvůli tomu nám stále vládne Babišova vláda bez mandátu,“ dodává Kalousek. „Co udělá prezident po tom, co promluví s posledním kandidátem Fialovy vlády, což bude budoucí ministr zdravotnictví Válek? Jmenuje vládu? Nebo řekne, že se rozhodl vetovat, přestože k tomu nemá právo? To, že je prezidentův krok nepředvídatelný, je obrovská chyba a proviňuje se tím na vlastní zemi. On je nepředvídatelný schválně,“ komentuje Kalousek.

„Možná si neudržitelnost stavu uvědomuje už sám Andrej Babiš a spolu s Petrem Fialou vystoupil na podporu třetí vakcinační dávky. Jako by začali vládnout spolu,“ dodal Stoniš. „To, že by Andrej Babiš vládl s Petrem Fialou, odmítám, přestože jejich vystoupení na podporu vakcinace podporuji,“ říká Kalousek.

Poslechněte si Reflexe Kalouska a Stoniše jako podcast:

Co ale stojí před budoucí vládou Petra Fialy? „Kromě aktuálního boje s covidem je to jistě ekonomická situace, ta bude českého občana za chvíli trápit nejvíce,“ říká Stoniš. „Před budoucí vládou je růst inflace, cen energií a musí plnit sliby z koaliční smlouvy, které jsou ovšem v rozporu,“ varuje Kalousek. Podle něj je nerealistické zároveň zvyšovat výdaje na obranu, snižovat sociální pojištění, nezvyšovat daně a konsolidovat veřejné rozpočty. „Jeden z těch cílů bude muset být obětován,“ říká Kalousek.

Marek Stoniš vidí podobný problém v programu budoucí německé vlády, jež má na hospodářství České republiky velký vliv. „Ano, je dobře možné, že kroky německé vlády mají na náš hospodářský život možná větší dopad než samotná česká vláda,“ tvrdí Miroslav Kalousek a dodává: „Také chtějí zvyšovat výdaje na obranu, trvají na zachování čtyřiceti procent výše důchodů k průměrné mzdě, ale také je čekají obrovské výdaje na energetiku, protože odcházejí od jádra i uhlí, a současně říkají, že se vracejí k vyrovnaným rozpočtům. Ať počítám jak počítám, tak mi to prostě ekonomicky nevychází. Politická vize je to krásná, ale narazí na ekonomickou realitu,“ uzavírá.