Video placeholde

Kalousek v Reflexích nejen k 17. listopadu: Boj proti nacismu a komunismu je nekonečný

„S jistým pochopením, ale také znepokojením pozoruji mladší generaci, které dnešní svátek 17. listopadu příliš neříká,“ zahájil Reflexe,věnované dnešním oslavám svobody a demokracie Miroslav Kalousek. „Zajímají je spíše problémy s bydlením, se zdražováním, a tento den, který je symbolem boje proti komunismu a nacismu, jako by se jich příliš netýkal,“ dodává. Podle něj ovšem generaci, jež nezažila komunismus ani nacismus a nebude tyto ideologie chápat jako nebezpečí, hrozí, že je v budoucnu prožije.

Podle šéfredaktora Reflexu Stoniše je dnešní den výjimečný a optimistický v tom, že poprvé po 32 letech nesedí ve sněmovně komunisté a odchází vláda Andreje Babiše, kterého on považuje za jeden ze symbolů režimu, proti němuž byl namířen 17. listopad 1989. „Za zajímavý, nikoli však optimistický ovšem považuji fakt, že v budoucí vládě zasednou zástupci Pirátů, jejichž hlavní jádro v listopadu 1989 většinou nebylo ani na světě. Fandil jsem jim, ať v tom svém pirátském referendu vstup do vlády zamítnou,“ řekl.

Poslechněte si Reflexe Kalouska a Stoniše jako podcast:

„Kdyby Piráti zamítli v hlasování vstup do vlády, byla by to chyba,“ nesouhlasí se Stonišem Miroslav Kalousek. Podle něj by to považovali za zradu především samotní voliči Pirátů. „Oni je volili, aby přinesli změnu politiky,“ říká. „Přestože mě pirátské kňourání a kádrování budoucích členů vlády otrávily jako mnoho ostatních, je v našem zájmu, aby vláda byla úspěšná,“ dodává Kalousek.

Za první velký politický test budoucího premiéra Petra Fialy považuje jeho jednání s prezidentem, především to, zda si nechá líbit případné Zemanovo kádrování jednotlivých členů vlády. „Jestli chce jmenovat premiéra, musí jmenovat také všechny jeho ministry. Vnitřní nesympatie prezidenta ke konkrétnímu ministru jej neopravňují říci: Toho nejmenuji. Doufám, že Petr Fiala neustoupí,“ říká Kalousek.

„Co ovšem bude tmelem budoucí nové vlády, ve které sedí politici odprava doleva? Vystačí jim program Antibabiš?“ ptá se řečnicky Stoniš. „Antibabiš ovšem znamená znovusměřování Česka do západních struktur, Evropské unie i NATO. Tím dalším cílem je znovu učinit funkční státní správu zničenou Babišovým protekcionismem a stabilizovat veřejné rozpočty. Jen tyto tři důležité cíle mohou být tmelem této vlády,“ uzavřel dnešní Reflexe Miroslav Kalousek.