Video placeholde
Zleva ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (oba za ANO) a premiér Andrej Babiš (ANO) na pražském Karlově náměstí během třetího ročníku akce Den zdraví (31. 7. 2021)
Premiér Andrej Babiš (ANO, vlevo) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)
Otevření očkovacího centra pro lidi bez registrace v obchodním centru na Smíchově. (19. července 2021)
Otevření očkovacího centra na Hlavním nádraží (12.7.2021)
Otevření očkovacího centra na Hlavním nádraží (12.7.2021)
24
Fotogalerie

Babiš si nechce pálit prsty s covidem bez dohody s opozicí. Jen blázen by za něj tahal kaštany z ohně

Vláda Andreje Babiše už si nechce pálit prsty s řešením covidové krize, jejíž zbytečně velký rozsah a mimořádně tragické následky má za uplynulých dvacet měsíců plně na svědomí. Případné zpřísnění opatření nechce v situaci, kdy testy denně odhalují přes 10 tisíc nových případů a znovu rostou počty mrtvých, dělat bez dohody s opozicí.

Situace je to úplně absurdní. Pokud vláda odmítá vládnout, měli by její členové vyklidit pracovny, vrátit klíče od ministerstev, zamávat služebním limuzínám, státem placeným bodyguardům, vrátit plat a odejít „do civilu“. Chtějí-li si ale všechny tyto vymoženosti dál užívat a dál rozhodovat o našich životech ve věcech, u kterých se jim to buď hodí, nebo jim to alespoň nevadí, jsou Babišovi ministři nadále plně zodpovědní i za to, jak se bude v Česku vyvíjet epidemie a jak proti ní bude stát postupovat.

Na nesporné odpovědnosti vlády nic nemění ani to, že je od středy vládou v demisi. Trvá jak její odpovědnost právní, tak odpovědnost politická. Babiš i všichni jeho pohůnci na ministerstvech to dobře vědí, tak hloupí zase nejsou.

A držet by se toho měla i vláda budoucí, která tu Babišovu vystřídá. Jen blázen by se nechal zatáhnout do hry, v níž má stále ještě všechny trumfy v ruce kabinet trestně stíhaného estébáka a dotačního šíbra, který už ale nechce být spojován s případnými nepopulárními opatřeními. To, že začal dělat předvolební kampaň bezprostředně poté, co v říjnu nevyhrál ve sněmovních volbách, je jeho věc a není důvod, aby mu s tím kdokoliv pomáhal. Navíc je-li zcela zřejmé, že už měsíc se ANO řídí zásadou „čím hůře, tím lépe“.

Babiš a jeho čtyři ministři zdravotnictví dostali zemi do epidemického průšvihu, v němž se právě potácí. Adam Vojtěch dokázal dovést Česko do tragické situace dokonce dvakrát – nejprve loni na přelomu léta a podzimu. Poté rezignoval, pár měsíců si počkal v závětří, znovu se nechal udělat ministrem a teď svůj debakl zopakoval. Opakovaně za tu dobu opozice vládu vyzývala, aby rezignovala a pustila k řízení státu schopnější a slušnější. Babiš a spol. se tomu z pozice moci vysmívali. Až odejdou a předají vládu se vším všudy, musí jejich nástupci ukázat, že si hlasy voličů zasloužili. Do té doby ale pořád platí, že za všechno může Babiš a jeho ANO.