Vládní kampaň na podporu očkování proti koronaviru.

Vládní kampaň na podporu očkování proti koronaviru. Zdroj: MZ ČR

Ministerstvo zdravotnictví zahájilo novou informační kampaň. K očkování proti covidu-19 vyzývá pomocí reálných fotografií z nemocnic (9. 11. 2021)
Ministerstvo zdravotnictví zahájilo novou informační kampaň. K očkování proti covidu-19 vyzývá pomocí reálných fotografií z nemocnic (9. 11. 2021)
Ministerstvo zdravotnictví zahájilo novou informační kampaň. K očkování proti covidu-19 vyzývá pomocí reálných fotografií z nemocnic (9. 11. 2021)
Vládní kampaň, která má podpořit očkování proti koronaviru.
4
Fotogalerie

Vláda v kampani cynicky zneužívá oběti covidu, k jejichž smrti přispěla vlastní neschopností

Na nové očkovací kampani je vidět, že vznikla ještě plně v gesci ANO-vlády. Zneužití fotek nahých mrtvých lidí, kteří se stali obětí vládní neschopnosti vypořádat se alespoň trochu přijatelně s epidemií covidu, je nechutné jako bezpáteřný kariérista Adam Vojtěch, bezcitné a asociální jako Andrej Babiš a hloupé jako Alena Schillerová.

Dvacet měsíců předvádí Babišova vláda v boji s koronavirem esenci neschopnosti, chaosu a hlouposti. Českou republiku dostala za tu dobu mezi nejhorší země na světě, co se týká počtu mrtvých na počet obyvatel (k dnešnímu dni celkem 31 229). Vystřídala čtyři ministry zdravotnictví, selhala při propagaci očkování. S původní kampaní na podporu vakcinace přišla bezmála čtyři měsíce po jejím začátku. Celou dobu se motá v kolečku lží a záměrných dezinformací, které ovšem většinou prohlédne i absolvent základní školy – jeden z ministrů zdravotnictví dokonce veřejně tvrdil, že kdo se naočkuje, nemůže se už nakazit ani nemoc dál šířit. Že lže, přiznal až tehdy, když ho na to – rovněž veřejně – upozornil jeden z jeho předchůdců, jenž o pár měsíců dříve s ostudou rezignoval, aby se po dalších pár měsících do funkce zase vrátil. Logickým důsledkem je, že už nikdo ničemu nevěří.

Teď se na poslední chvíli, ještě než konečně odtáhnou do politického zapomnění, Babišovi poskoci rozhodli dovést doposud váhající lidi do očkovacích center tím, že jim ve státem placené reklamní kampani předvedou pár skutečných obětí svého selhání. Fotky lidí, kteří covidu podlehli na jednotkách intenzívní péče. Přesně dle strategie „vystrašiť a napíchať“, jak to Babiš prosazoval už v létě na poradě s krajskými hygieniky, z níž Reflex získal a zveřejnil neveřejnou nahrávku. Připomenout si ji můžete ZDE.

Do očí přitom bije nejen nestydatost, s níž se zadavatelé kampaně rozhodli zveřejnit intimní snímky mrtvých, dokazující víc než co jiného fatální vládní kiksy. Nechutná drzost je i doplnění fotek textem, z nichž zřejmě největším výsměchem je heslo „Nestihl třetí dávku“. Stejně dobře by totiž na tomtéž místě mohlo být napsáno „Naletěl na vládní lži“. Měsíce a měsíce ministři a vládní odborníci národu tvrdili, že stačí dvě dávky vakcíny (u některé dokonce jen jedna), abychom „udělali tečku za koronavirem“. Bylo to dokonce hlavní heslo původní očkovací kampaně! Tuto zavádějící propagandu vládě nikdo neodpáře a její vinu neumenší ani to, že v nové kampani už místo toho stojí jen alibistické „udělejme tečku za těžkým průběhem“.

Není nic divného na tom, že proti kampani s mrtvolami se ozvala veřejná kritika. Hlasitě zareagoval například rektor ČVUT Vojtěch Petráček. „Každý z nás, kdo je vybaven empatií a citem pro bolest druhých, bude při pohledu na kruté snímky z ARO trpět. U mnohých vyvolá tato stresová expozice posttraumatické stresové poruchy či deprese. Tato kampaň uškodí plošně naší společnosti a jako motivace nezapůsobí. Žádám její okamžité zastavení,“ napsal v otevřeném dopise ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi. Nad účinností kampaně zapochyboval i ředitel Asociace komunikačních agentur Marek Hlavica, který vidí možnou inspiraci děsivými obrázky na krabičkách cigaret. „Zavedením těchto krabiček ale k žádnému skokovému poklesu odbytu cigaret nedošlo,“ citovala ho tisková agentura.

Vojtěchova náměstkyně Martina Koziar Vašáková naopak věří, že kampaň může na část lidí zabrat. „Dle mého soudu jsme dost málo ukazovali, co covid umí,“ uvedla. Dodala nicméně, že vzhledem k počtu obětí už v Česku zřejmě neexistuje širší rodina, jež by v okolí neměla někoho, kdo na covid zemřel. Jak se teď všichni pozůstalí po obětech koronaviru budou cítit, když na ně bude denně vládní propaganda valit ve veřejném prostoru drastické fotky mrtvých, už ovšem na ministerstvu neřešili.