Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Karel Steigerwald: Pád babišismu. To padá hloupost bez roušky

Rojili se v nemocnici kolem prezidenta jako vosy, když s ním zase cosi pekli pro kameru. Nikdo z nich neměl roušku. Ani Mynář, ani šéf sněmovny. Věděli, že je uvidí veřejnost a bude z toho malér. Proč si ty roušky nevzali? To námi tak pohrdají? Nebo nevěděli, že ohrožovat zdraví těžce zkoušeného prezidenta je nepřístojné, ne-li trestné? Už zkameněli?

Soumrak hlupáků

Pád činovníků je vždy trapný. Padají bez soudnosti. Ani jeden z nich neřekl: Chlapi, nasaďte si roušky, uvidí nás celá země. Když Hitlerova třetí říše měřila na délku už jen dva kilometry, servali se v bunkru diadochové o moc v říši s vášní, jako by ta říše ještě existovala. Nešlo o soumrak bohů, šlo o soumrak hlupáků. Nechápali, co viděl každý. Bojovali o moc, odsuzovali se k smrti, vylučovali se ze strany, tančili tanec smrti jako oslepené můry. Mynář své video „prezident žije“ špatně pochopil. Chtěl se vychválit, aby se udržel nahoře. Omylem ukázal, co nevěděl. Že už žádné nahoře nemá.

Himmler chtěl v dubnu 1945 převzít moc v Říši po dohodě se Spojenci, jenže se s ním nikdo nechtěl bavit o ničem, natož o říši, která už nebyla. Obdobně Göring. Inscenátoři záběrů, kterak Zeman podepisuje nějaký list, ani vteřinu neuvažovali, co tím chtějí říct. Mynář se zaříkal Havlem, že podle zákona nesmí Hrad informovat o zdravotním stavu a léčbě prezidenta. Takovou informaci od něj nikdo nechtěl. Chtěli po něm odpověď, kterou má právo každý znát. Je prezident schopen konat pracovní povinnosti?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!