Státní zástupce Jaroslav Šaroch, premiér Andrej Babiš

Státní zástupce Jaroslav Šaroch, premiér Andrej Babiš Zdroj: Archiv Blesku

Čapí hnízdo
Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš na Čapím hnízdě
Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš na Čapím hnízdě
Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš na Čapím hnízdě
Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš na Čapím hnízdě
13
Fotogalerie

Lavírování žalobce Šarocha přináší ovoce. Kauza Čapí hnízdo se přetáhne přes volby

Vyšetřovatelé pražské kriminálky už potřetí navrhli obžalovat premiéra Andreje Babiše a jeho dotační manažerku v kauze Čapí hnízdo. Nyní je už jasné, že dozorový státní zástupce Jaroslav Šaroch rozhodne až po volbách. Babišův aparát může být spokojen.

Po šesti letech vyšetřování případu luxusní farmy Čapí hnízdo je jasno v jediném: Jeho rozuzlení se přetáhne už do třetího volebního období. Kriminalisté z týmu Pavla Nevtípila, jenž mezitím odešel do civilu, nadále drží svoji vyšetřovací verzi a předali Městskému státnímu zastupitelství v Praze spis s návrhem na podání obžaloby obou zbývajících obviněných.

Šaroch potřetí

Spisový materiál se dostane už potřetí do rukou dozorového státního zástupce Jaroslava Šarocha, který má na vybranou. Může stíhání Andreje Babiše a Jany Nagyové (dříve Mayerové) už podruhé zastavit, nebo jednoho či oba poslat k soudu. Městské státní zastupitelství v Praze ovšem oznámilo, že to nebude hned. Na rozhodování má minimálně dva měsíce, takže má dost času po říjnových volbách.

Za svým si stojí i premiérovi obhájci. „Ani poté, co bylo doplněno požadované dokazování, se důkazní situace ve vztahu k meritu věci oproti stavu, kdy došlo k zastavení trestního stíhání, naprosto nezměnila,“ reagoval Babišův právník Michael Bartončík.

Připomeňme, že Šaroch dvakrát posvětil policejní žádost sněmovně o vydání Babiše k trestnímu stíhání a na jaře 2018 odmítl návrh obhájců na jeho zastavení. O rok později „změnil právní názor“ nedlouho po rezignaci ministra spravedlnosti Jana Kněžínka, jehož vystřídala Marie Benešová. V minulosti se nijak netajila zpochybňováním této kauzy, jež se poté nápadně zbrzdila.

Náhlá změna názoru

Šaroch odmítl Nevtípilovy návrhy na podání obžaloby sedmi obviněných a bez přesvědčivého odůvodnění zastavil jejich stíhání. Důkazní situaci jednoduchého případu, kdy byla z holdingu Agrofert v rozporu s pravidly vyvedena firma za účelem dosažení maximální výše evropské dotace pro malé podniky, přitom podpořily i závěry vyšetřovatelů Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF).

Za Šarocha mohl tehdy v rámci přezkumu rozhodnout nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. V rámci svých pravomocí mohl poslat obviněné k soudu, ale zachoval se „šalamounsky“. V prosinci 2019 sice zrušil zastavení stíhání Babiše a Nagyové jako nezákonné, ale zároveň nepodpořil policejní verzi a vrátil spis k doplnění důkazů.  

Video placeholde
Čapí hnízdo • Videohub

Šarochovo dilema

To se také stalo. Šaroch ovšem tentokrát osobně vrátil spis policii k došetření. Dnes horký brambor znovu přistál na jeho stole a nelze se zbavit dojmu, že si nepřál rozhodnout před volbami.

Pokud by stíhání podruhé zastavil, nezbavil by se podezření, že to nebyla jen náhoda. Pokud by Babiše naopak poslal k soudu, prakticky by znemožnil jeho potenciální účast v příští vládě. Daleko za hranou všech zvyklostí bylo jeho trpěné trestní stíhání, z čehož lze vinit koaliční podpěry ČSSD a KSČM. Už vůbec si ale nelze představit, že by člen kabinetu civilizované země chodil k soudu kvůli podezření z organizování padesátimilionového podvodu.

Vyšetřování mělo původně skončit v roce 2018, ovšem obstrukce Babišových advokátů a lavírování státního zastupitelství umožnily jeho natahování dodnes. Nekonečný příběh otevírá prostor šířit legendu, že už nikoho nezajímá a je to jen vymyšlená kampaň nepřátel, stejně jako premiérův střet zájmů. Platí ovšem slova obhajoby, že vyšetřování nepřineslo nic nového? Jen stěží.

Bílý kůň

Minimálně už jen proto, že na policii vypovídal Andrej Babiš mladší o okolnostech jeho zatažení do této podezřelé transakce. „Jsem rád, že jsem mohl konečně vypovídat v kauze Čapí hnízdo, ve které ze mě můj otec udělal bílého koně. Chci zdůraznit, že jsem nikdy nechtěl být součástí dotačního podvodu,“ řekl syn premiéra po podání svědectví.

Zpochybňuje také svůj podpis smlouvy, na jejímž základě měl nabýt anonymní akcie nově vzniklé společnosti Čapí hnízdo. Musel být antedatován, jelikož v té době studoval vysokou školu ve Spojených státech, kde zůstal do roku 2010. Podepsat ji tedy nemohl v inkriminovaném roce 2007, ale až po návratu do Česka.

Zároveň vyšlo najevo, že zmizely plné moci, na jejichž základě byl Babiš mladší zastupován na valných hromadách společnosti Čapí hnízdo. Není jasné, kdo je podepsal, což by mohlo objasnit zákulisí skutečného ovládání farmy.

Nabourání obhajoby

Tento zlom nabourává pozici obhajoby, jež se doposud snažila doložit, že premiérův syn není kvůli údajné duševní nemoci způsobilý k účasti v trestním a soudním řízení. Babiš mladší však může doložit posudek psychologa a vedoucího katedry pedagogiky a aplikovaných disciplín na Univerzitě J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Slavomila Fischera, že u něj nebyly zjištěny žádné psychické poruchy nebo onemocnění.

Premiérův aparát stále vychází z dokumentace psychiatričky a Babišovy blízké spolupracovnice Dity Protopopové, jež na podzim 2017 zařídila i synův „prázdninový pobyt“ na nelegálně anektovaném Krymu v době, kdy mu mělo být sděleno obvinění. Proč zrovna na rizikové a českým úřadům nedostupné území, když šlo o zdraví dítěte?

Babiš mladší vypovídal i o této cestě, kdy měl podle svých slov na výběr zavření v detenci psychiatrické léčebny. Protopopová dokonce v posudku z roku 2018 uvedla, že psychickou poruchou trpěl už deset let – tedy od doby, kdy došlo k vyvedení farmy z holdingu.

Z její diagnózy vycházejí premiérovi stoupenci dodnes. Na podporu mocenského spojence, jemuž zjevně teče do bot, přispěchal i prezident Miloš Zeman. Babiše mladšího označil za psychicky nemocného člověka. Četl snad nějakou aktuální lékařskou zprávu?

Nestoudnost Zemanova výpadu vyniká o to víc, že se sám soudil kvůli nepodloženému a podobně lidsky necitlivému výroku, že trpí těžkou nemocí. Hrad přitom nekomentuje prezidentův zdravotní stav vůbec, nebo jen velmi stroze. Mluvčí Ovčáček se raději věnuje modlitbám a lobbování za volbu hnutí ANO.

Součást holdingu?

Ve skrytu zájmu probíhá druhá, neméně závažná větev této kauzy týkající se podezření z daňových úniků kvůli nadhodnocené či fiktivní reklamě skupiny Agrofert v celkové výši 272 milionů korun, údajně realizované v areálu Čapího hnízda.

„Bez tržeb z reklamy od společností náležejících koncernu Agrofert by společnost nebyla schopna dostát svým závazkům vyplývajícím z úvěrových smluv uzavřených s HSBC bankou,“ dosahujících celkové výše 455 milionů korun, za něž ručil Babišův holding.

Prověřování této věci probíhá už čtyři roky a policie za tu dobu ani nedospěla k závěru, zda byl spáchán trestný čin. Podobnou daňovou kriminalitu přitom dokáže identifikovat a postihovat i v mnohem menším objemu.

Dlužno dodat, že tato větev nebyla nikoli náhodou přidělena Nevtípilově týmu, i když tomu logicky nahrává vzájemná provázanost případu. V té době už babišovci v policejních složkách masivně tlačili na pilu a šetření brzdí i finanční správa. I tato větev čeká na povolební rozuzlení.

Kauza Čapí hnízdo je stále otevřená, ale už dnes lze kvůli labilním postojům a nezvyklé délce vyšetřování konstatovat, že v ní selhává statní zastupitelství, a to včetně dohledu VSZ Praha. Není už náhodou součástí holdingu? I o tom budou blížící se volby.