Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Premiér Andrej Babiš v Ústřední vojenské nemocnici.
Premiér Andrej Babiš v Ústřední vojenské nemocnici.
Premiér Andrej Babiš v Ústřední vojenské nemocnici.
Premiér Andrej Babiš v Ústřední vojenské nemocnici.
Premiér Andrej Babiš v Ústřední vojenské nemocnici.
9
Fotogalerie

Bohumil Doležal: Jak se vyrábí předvolební idyla

Ještě před půl rokem to vypadalo, že Nové pořádky Andreje Babiše, Miloše Zemana a dalších budou mít docela problém. Dnes je tomu jinak.

Prezidentův mluvčí Ovčáček udělal energickou tečku za zdravotní krizí svého nadřízeného: vyšetření v nemocnici nezjistilo žádné problémy, které by ho ohrožovaly na životě. Je to poměrně široké vymezení. Kdesi v mé oblíbené knížce Osudy dobrého vojáka Švejka je řeč o lékařském posudku, v němž se praví, že vyšetřovaný na tom sice není mentálně úplně nejlíp, ale jeho stav umožňuje vykonávání všech významných úředních funkcí; formulace pana Ovčáčka umožňuje i daleko optimističtější výklad. Berme to tedy tak, že (zatím) je po problému.

Psal jsem tu o volebních modelech z poslední doby, které jsou čím dál stejnější, rozdíl je jen v tom, o kolik vede pan Babiš. O klíčových tématech, která babišovská média předkládají („Ne“ ilegální migraci!, Braňme své domovy se zbraní v ruce!) a účastníci klání si je nechávají vnutit (někteří se přitom krapet stydí). Nikdo se neptá, zda mezi „nepřizpůsobivé“, co ohrožují naše domovy, nepatří náhodou i pp. Babiš a spol., kteří dokázali pořádně zdevastovat politiku a zatím k tomu ani nepotřebovali užít zbraně.

Samotné volby se přitom blíží a ANO dokáže být ve finále dost vynalézavé. Čtvrteční poslanecké interpelace, poslední před volbami, šikovně využilo k tomu, že před zaskočenou opozicí (tím nemyslím KSČM a SPD, ty, řekl bych, zaskočeny nebyly) naorganizovalo svému předsedovi dokonalou předvolební exhibici.

Vzniká otázka: k čemu je nám, tj. nynějšímu establishmentu, politické opozici i nám všem, kteří na to užasle hledíme, vlastně demokracie? Panu Babišovi zjevně překáží, ale jak právě znovu na malém příkladě předvedl, dovede si s ní poradit. Ti ostatní (opozice, média, veřejnost) ji, jak to vypadá, nepotřebují.

A pan Babiš si s ní dovede poradit hlavně a především proto, že my ostatní ji vlastně až tak moc nepotřebujeme. To mne vede k otázce, co se panu Babišovi mělo říci při těch posledních interpelacích. Vrátím se k ní příště.