Milan Kubek, šéf lékařské komory

Milan Kubek, šéf lékařské komory Zdroj: Tomeš Michael / E15

Prezident lékařské komory Kubek: Lékaři nosí roušku i dva dny! Je jich potřeba daleko víc
Milan Kubek, ČLK
Milan Kubek
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v pořadu Partie na CNN Prima News (29.8.2021)
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ve Varech
5
Fotogalerie

Dárečky pro lidi ve zdravotnictví a sociálních službách, když se naočkují. To jako vážně?

Testy na koronavirus ani vakcíny nejsou zadarmo, jak se často mylně říká. Člověk je neplatí přímo, ale jsou hrazeny z veřejného pojištění, tedy společného balíku peněz (byť u testů to platí jen v omezeném počtu). I tak ale zhruba třetina zaměstnanců sociálních služeb a přibližně čtvrtina zdravotních sester plus řada dalších zaměstnanců ve zdravotnictví očkování odmítá, jak v nedělních Otázkách Václava Moravce připomněl moderátor debaty. Nápady účastníků diskuse, jak to řešit, předčily očekávání.

Nejdřív ale přišla chvilka nerozhodnosti. „Podle mě se o tom musí vést širší společenská debata,“ předvedl lekci politické opatrnosti staronový ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Protože jak neprůstřelně konstatoval, „každé rozhodnutí má své pro a proti“.

Určitě není správné nutit každého k očkování, což se týká i zaměstnanců ve zdravotnictví a sociálních službách. Jakkoliv k tomu zákonný rámec, který by se mohl rozšířit i na koronavirus, existuje. A hlavně: vláda – a potažmo parlament – tu jsou od toho, aby rozhodovaly. Proto na ně lidi ve volbách delegují svůj hlas.

„Musel bych nejdřív vědět, co to technicky bude znamenat, když to zavedu. Jestli neriskuji, že lidé budou z těch pracovišť odcházet,“ konstatoval další z účastníků nedělní debaty na ČT, lékař a poslanec za TOP 09 Vlastimil Válek. Jistě, opatrnost je na místě, ale aspoň občas může od politika zaznít, jestli je pro, nebo proti.

Byť s pár konkrétními nápady i Vlastimil Válek přišel: „Jedním z řešení může být nařízení očkování zaměstnanců v sociálních službách, ve zdravotnictví. Může to být provázáno s nějakou odměnou, s nějakým benefitem. Profitem pro ně, pokud se nechají naočkovat.“

A ještě dál šel prezident České lékařské komory Milan Kubek. U pracovníků ve zdravotnictví by apeloval na profesní čest, ale pro sichr by je i „pozitivně motivoval“. „Dát těm lidem finanční odměnu za to, že se nechají naočkovat,“ upřesnil podobu této motivace. A přišel i s jedním konkrétním nápadem – dát například neočkovaným sanitářům, kteří se pro vakcinaci nakonec rozhodnou, 10 tisíc korun.

Jako argument uvedl, že berou málo, tak by je to mohlo motivovat. Kde to jsme? Dost možná mají sanitáři opravdu nízké mzdy, ale to se má řešit jinak. Navíc jak správně připomněl ministr Vojtěch, finanční ani jiné pobídky u očkování z dosavadní zkušenosti moc nefungují. Buď člověk vakcínu chce, anebo ne.

Navíc podobné „dárečky“ by byly nespravedlivé vůči těm zaměstnancům v sociálních službách a zdravotnictví, kteří se už naočkovat nechali. A neobstojí ani argument Milana Kubka, že by je mohli dostat i očkovaní, pokud si nechají dát třetí dávku.

Celé je to jen projev bezradnosti. Některé státy očkování proti koronaviru lidem ve zmíněných oborech opravdu nařizují. Možná to správné je, možná není. Ale zvláště politici by měli toto rozhodnutí učinit. A ne ty, kteří vakcíny odmítají, uplácet. Je to nespravedlivé, potupné, a navíc vzhledem k tomu všemu, co už je ze zdravotního pojištění hrazeno, i naprosto nepochopitelné.

Video placeholde
Milan Kubek v pořadu Prostor X • Reflex