Andrej Babiš při focení na obálku své knihy Sdílejte, než to zakážou!

Andrej Babiš při focení na obálku své knihy Sdílejte, než to zakážou! Zdroj: Facebook @AndrejBabis

Premiér Andrej Babiš vyzval lidi po otevření hospod, aby zašli na pivo. (6. 6. 2021)
Premiér Andrej Babiš sundal při návštěvě Olomouce po dlouhé době na veřejnosti respirátor (10. 6. 2021)
Český premiér Andrej Babiš (ANO) a šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová v Česku (21. 7. 2021)
Otevření očkovacího místa bez registrace v obchodním domě na pražském Chodově (12. 7. 2021)
Andrej Babiš
13
Fotogalerie

Babiš se nevzdá lacino. Nástroji jeho boje jsou lež, manipulace a ublíženectví

Každé volební klání je také soubojem sloganů a hesel. Ty by měly být výrazné, zapamatovatelné a motivující. V ideálním případě si volič volební slogan ihned spojí se značkou a tváří lídra. Poselstvím blížících se parlamentních voleb mohla a měla být změna, kterou se snaží nabízet demokratická opozice.

Jenže se bohužel zdá, že zůstáváme jen u pouhých přání. Váhání a určité nesrozumitelnosti obou koalic náležitě využívají Babiš a jeho spojenci a logicky přešli do frontální ofenzívy. Svoji komunikaci s možnými voliči zjednodušují na permanentní boj. Boj se tak stává klíčovým slovem před podzimními parlamentními volbami.

Bojují (jakože bojují) o něco, s někým, proti něčemu. Recept je to jednoduchý a účinný, i když jde velmi často o klamavý či přímo vylhaný způsob manipulace s veřejným míněním. Ale platí, že účel světí prostředky. Pro dosažení požadovaného cíle je možné doslova všechno. A tak se bojuje s covidem, podle nové vládní strategie prý úspěšně. Bojuje se proti imaginárním migrantům, bojuje se za lepší zítřky seniorů, bojuje se za podporu a dotace českým korporacím, tedy za blaho všech českých spotřebitelů a konzumentů. Ale bojuje se samozřejmě i s korupcí (pochopitelně těch druhých), bojuje se s panovačnou Evropskou unií, bojuje se za českou energetickou a jinou nezávislost, bojuje se za vyšší platy. Prostě a jednoduše se bojuje všemi možnými (i zdánlivě nemožnými) způsoby o hlasy voličů. Patří k nim i osvědčený boj s nepřáteli, třeba i fiktivními.

Volební kampaň se tak proměňuje v doslovný boj, respektive v našem případě v ring volný. Můžeme si být jisti, že vrchol teprve přijde. Náš restartovaný premiér má velmi silnou motivaci. Ve své situaci si prohru raději ani nedokáže představit. Proč? Protože bojuje o všechno, tedy nejen o politickou kariéru a moc, ale i o svůj byznys, o svoji beztrestnost, o svoji prestiž a hlavně o interpretaci své éry. Bude dravý, bude útočný, ale podle not svých marketérů klidně sehraje i lítostivého a citlivého ochránce, spasitele, a dokonce i světce, prostě cokoliv. Třeba i takového hodného československého strejdu.

Jestliže se jeho vyzyvatelé již rozhodli vstoupit do ringu a myslí vážně, že s ním po volbách nebudou vládnout, tak jim nezbývá nic jiného než si také nasadit rukavice a pustit se do toho boje a již nejen jako, ale opravdově. Přesvědčovat přesvědčené nestačí. Lidé mají často krátkou a nezřídka i velmi selektivní paměť. Nevnímají to, s kým mají co dočinění, anebo je jim to možná jedno. A tak by malá rekapitulace toho, kdo je kdo neuškodila. A ta by měla být viditelná. Ve druhém rohu ringu totiž stojí někdo, kdo nectí fair play a ještě si platí kompars v hledišti (a pro jistotu i rozhodčího). Mlčet a čekat na pokání soka je jistá cesta k rychlému knockoutu. A pak už vás budou jen odpočítávat. A s vámi bohužel i nás…

Některé opoziční návrhy i tváře vzbuzují rozpaky a soupeři toho náležitě využívají. Budí to pak zdání, že se nějaká strategie kampaně opozičních koalic tvoří až ad hoc za pochodu. Tudy cesta k úspěchu opravdu nevede.

Letošní léto je jen předehrou skutečně horkého podzimu. Boj to bude tuhý a nemilosrdný. V sázce je toho hodně, nelze spoléhat na to, že to nějak dopadne… Život je také boj, přijměte ho.

Video placeholde
Babiš: Cizáky nechceme! Premiér se v Průhonicích omlouval za svá slova, prý se přeřekl • Facebook - A. Babiš
Video placeholde
Babiš vyrazil po rozvolnění do hospody: Zajděte na pivo, vyzýval Čechy • Facebook - A. Babiš