Video placeholde

Aktivisté ukájející se na případu mrtvého Roma vyvolávají rasové napětí stejně jako náckové

Výsledky pitvy ukázaly, že recidivista a toxikoman z Teplic o víkendu nezemřel v důsledku policejního zákroku, ale kvůli užívání drog. To, jak se někteří lidskoprávní aktivisté a levicoví extremisté přesto snaží z kauzy vykřesat „českého George Floyda“, zcela jistě nepřispívá ke smíru mezi neromskou většinou a romskou menšinou. Nesmyslná snaha vzbudit dojem, že mrtvý je obětí  systémového státního rasismu, může naopak vyvolat (či posílit) averzi vůči Romům.

Policie v Teplicích zasahovala proti muži, jehož evidentně nepříčetné chování zachytilo video. Svědci natočili i samotný zákrok. Muž následně zemřel v sanitce. Pitva prokázala, že příčinou smrti bylo užívání drog (nejspíš pervitinu), které měl v krvi i v době střetu s policií. Zda byl policejní zásah přiměřený, je předmětem vyšetřování. Bez ohledu na to, že – opakuji – podle pitvy nebyl zákrok příčinou úmrtí.

Tady by mohla (a také měla) celá story skončit alespoň do doby, než bude způsob provedení zásahu proti recidivistovi a toxikomanovi posouzen odborníky. Pak by mělo být dle zákona rozhodnuto, zda bylo vše v pořádku (pak případ patří do archivu), nebo zda byli policisté například příliš tvrdí (pak si zaslouží přiměřený postih, který by ovšem neměl být ovlivněn tím, že muž následně z jiné příčiny zemřel).

Bohužel, do celé věci se už vložili někteří aktivisté a tzv. lidskoprávní neziskové organizace. Protože byl muž Rom, ozvala se mezi prvními Romea. Ta začala na sociálních sítích, na svých stránkách i v prohlášeních pro média policejní zásah okamžitě zpochybňovat, kolem mrtvého vytvářet aureolu oběti policejního rasismu a požadavkem, aby se případu věnoval osobně ministr vnitra Jan Hamáček, tlačit vše uměle do politické roviny.

Příležitost ke zviditelnění vycítili i aktivisté z nejlevějšího okraje politického spektra. Za všechny podobné stojí za to citovat Tomáše Tožičku, někdejšího pirátského kandidáta na senátora, napojeného (mimo jiné) rodinnými vazbami na portál A2larm, oblíbený web anarchistů, neomarxistů a extrémních levičáků vůbec. „Dokud nebude zbrklá pitva potvrzena nezávislým mezinárodním konciliem, je prohlášení policie naprosto nedůvěryhodné,“ napsal na Twitter muž, který se proslavil mimo jiné tím, že do vlajky židovského státu Izrael domaloval hákový kříž.

Část médií pak na „floydovskou“ notu naskočila a z výpovědí blízkých mrtvého muže začala vytvářet obraz „fajn chlapa, který zfetovaný nechodil a těšil se na novou práci“. Nijak jim v tom nebrání ani video, na němž se dotyčný těsně před zákrokem nejprve válí po chodníku, pak vyskakuje, zmítá se napříč ulicí a mlátí pěstmi do zaparkovaného auta. Prostě prima chlapík. Přivolané policisty poškrábal a pokousal, než se jim ho podařilo zpacifikovat.

Podobnost s černošským kriminálníkem a toxikomanem Georgem Floydem, který zemřel loni na jaře v Minneapolis v USA, spatřují aktivisté v tom, že i jeho policisté při zákroku znehybnili kolenem. Po Floydově úmrtí zachvátily část Ameriky násilné protesty a rabování, v jejichž čele stáli představitelé hnutí Black Lives Matter. V překladu Na černých životech záleží. I v Teplicích se už objevil věnec se stuhou Na romských životech záleží. Podle dalších informací se má v příštích dnech v Praze uskutečnit demonstrace proti policejní brutalitě. Snaha o vytvoření paralely mezi oběma případy a tím, co vyvolaly, je zjevná.

Jak bude většinová společnost reagovat na to, že z úmrtí zfetovaného recidivisty, jehož smrt podle pitvy zavinily drogy (nikoliv policisté), se někdo snaží vykřesat důkaz o rasově motivované policejní brutalitě zaměřené proti Romům? Ti, kdo teplickou kauzu rozdmýchávají, by se nad tím měli zamyslet. Vytvářením rasových konfliktů z běžných kriminálních kauz prohlubují příkopy mezi romskou a neromskou populací úplně stejně, jako pravověrní rasističtí náckové.