Demonstrace na podporu Palestiny v Praze.

Demonstrace na podporu Palestiny v Praze. Zdroj: ČTK

Demonstrace na podporu Palestiny v Praze.
Demonstrace na podporu Palestiny v Praze.
Demonstrace na podporu Palestiny v Praze.
Demonstrace na podporu Palestiny v Praze.
Demonstrace na podporu Palestiny v Praze.
11
Fotogalerie

Islamisté a jejich sympatizanti pochodovali ulicemi Prahy pod ochranou české policie

V předchozích týdnech se v Praze uskutečnily dvě demonstrace na podporu Palestinců proti státu Izrael, na kterých někteří demonstrující dali pomocí symboliky najevo svůj názor na to, že stát Izrael má být zničen a nahrazen státem Palestina, či dali najevo svou podporu teroristické organizaci Hamás. Obě demonstrace proběhly dokonce pod dozorem české policie, která nijak nezasáhla proti této symbolice popírající právo na existenci státu Izrael a vyjadřující podporu teroristické organizaci Hamás.

Samozřejmě je těžké odhadnout, kolik ze zúčastněných několika stovek Palestinců, muslimů a stoupenců Palestinců tyto názory zastává, ale přítomnost oné symboliky po celou dobu demonstrací je víc než varovná. V případě první demonstrace z 14. května 2021 se objevily děti s čelenkou mající arabský nápis odkazující k al-Kassám, ozbrojenému křídlu teroristické organizace Hamás (Hnutí islámského odporu, arabsky Harakat al-Muqawama al-Islamíja). Aktivista Andrej Rusčák k tomu na svém facebookovém profilu přiložil fotografii jednoho z dětí a napsal: „Tohle se dělo včera odpoledne před izraelskou ambasádou. Těch dětí s čelenkami oddílů Al-Kassám tam bylo víc, stejně jako jiné džihádistické symboliky. Nebyla to jen demonstrace ‚na podporu palestinských Arabů‘, byla to demonstrace vyloženě za Hamás a za džihádistické aktivity proti Izraeli.“ 

Dalšími svědky, kteří veřejně o tom hovoří, jsou pánové Aaron Günsberger a Jan Kovanic. Zatím jsem našel v otevřených zdrojích pouze dvě fotografie ukazující děti účastnící se této demonstrace s čelenkami s arabským nápisem al-Kassám. Celou věc již ovšem prověřuje česká policie, takže bude potřeba si počkat na závěry vyšetřování. Tuto demonstraci podle českých medií organizovala sdružení Přátelé Palestiny a Mezinárodní hnutí solidarity.

Druhý případ je z demonstrace na podporu Palestiny z pátku 21. května 2021 a je ještě závažnější, neboť jde o příklady tří různých transparentů. Tuto demonstraci měl organizovat Palestinský klub v České republice s dalšími českými aktivisty, například s jistým Matyášem Pilinem, a podpořila ji Muslimská obec v Praze. Na této demonstraci bylo několik transparentů se symboly vyjadřujícími podporu snahy o zničení státu Izrael. 

Například na fotografii zveřejněné na facebookovém profilu sdružení Přátelé Palestiny je zachycena dívka držící transparent s nápisem „konec okupace“ a mapkou území státu Izrael zakrytého palestinskou vlajkou. Stejný transparent poté vyfotil v detailu fotograf Zewlakk. Na další fotografii je zachycen transparent s namalovanou vlajkou Palestiny s nápisem v angličtině „od řeky k moři, Palestina bude svobodná“; autorem této fotografie je Jan Skiman. A i třetí fotografie je z dílny fotografa Zewlakka, je na ni v rohu zachycen transparent s mapkou území státu Izrael zakrytého vlajkou Palestiny. A na tomto transparentu je čitelný pouze nápis zhruba ve významu „národ vedený prorokem nikdy nebude kapitulovat“ a zbytek je bohužel nečitelný. 

Nevím, jestli je veřejná prezentace symboliky popírající právo státu Izrael na existenci a volající po jeho zničení či symboliky podpory části teroristické organizace Hamás trestná, ale minimálně ukazuje na názory některých demonstrujících podporovatelů Palestinců.

Mimochodem první demonstraci z 14. 5. 2021 podpořila také Muslimská obec v Praze, kterou reprezentuje předseda Vladimír Sáňka. Ten dle českých medií organizoval jménem Muslimské obce v Praze i demonstraci proti státu Izrael v roce 2009, kdy na této demonstraci zazněly pokřiky na podporu teroristické organizace Hamás. Například slogan „Chajbar, Chajbar ó Žide, Muhammadova armáda se vrátí“, který odkazuje k příhodě ze života zakladatele islámu Mohameda, kdy dle muslimských historiků a teologů měl Mohamed obvinit z osnování spiknutí židovský kmen žijící v oblasti Chajbar nedaleko oázy Medina, která byla sídlem Mohameda. 

Po tomto veřejném obvinění vyrazil Mohamed s armádou k Chajbaru, kde na Židy zaútočil, desítky jich muslimové zabili a zbytek se po několika dnech muslimům vzdal. Je to také známý slogan islamistů a jejich sympatizantů. Video z této demonstrace i s tímto skandováním je stále dostupné na webu Youtube.

Jsme tedy svědky dlouhodobé, několikaleté opakované propagace islamistických symbolů a islamistické vize o zničení státu Izrael. Děti, nejspíše muslimské, jsou zde rodiči naváděny k sympatiím k teroristické organizaci a zdá se, že české úřady o tom buď neví, nebo to tolerují. 

A to v době, kdy je český dvaadvacetiletý diskutér z internetu odsouzen českým soudem na šest let do vězení za slova k teroristickému útoku na dvě mešity na Novém Zélandu: „Jak jim chutná jejich medicína. Dobrá práce???!“ (Pozn.: tento výrok soudu byl po odvolání odsouzeného vrchním soudem změněn na tři roky s podmíněným odkladem na čtyři roky) – tak v takové době sledujeme veřejnou propagaci sympatií k islamistické teroristické organizaci a snaze zničit suverénní stát Izrael? Znamená to snad, že souhlas s islámským terorismem je vlastně pro české úřady v pořádku? 

To si opravdu mohou islamisté a jejich sympatizanti pochodovat ulicemi Prahy pod ochranou české policie, prezentovat tuto symboliku a dojít až před izraelskou ambasádu, kde opět pod ochranou českých úřadů projeví svou nenávist?  

Video placeholde
Kulhánek v Izraeli: Ministr na obhlídce místa raketového útoku ve městě Petah Tikva • Blesk - Martin Valeš