Video placeholde

Kecy a politika: Hamáček do Moskvy a Bartoš na Hrad

Skandál kolem připravované cesty ministra vnitra Hamáčka do Moskvy se rozrůstá do obrovských rozměrů. Jaké byly jeho motivace? Je to promyšlený dezinformační výstřel ruské strany jako reakce na otevření kauzy Vrbětice? Nebo výsledek Hamáčkova amatérismu, s nímž chtěl předejít roztržce s Moskvou? A dále: co stojí za podivným sbližováním šéfa Pirátů Ivana Bartoše s prezidentem Milošem Zemanem? Na tyto a další otázky odpovídá třetí epizoda podcastu Reflexu s názvem Kecy a politika, kterou připravuje Bohumil Pečinka a Petros Michopulos.

V první části oba autoři mluví o scénáři, který vedl kroky ministra vnitra Jana Hamáčka k rozhodnutí „vyměnit“ s Moskvou vrbětickou aféru za dodávky vakcín Sputnik V. Hamáčka přitom hájí i kritizují. Tvrdí, že je legitimní, když uvažoval o tom, jak zmírnit mezinárodní konflikt s Moskvou. Způsob provedení však považují za otřesný. V politice a diplomacii jsme často svědky velkých dohod ve stylu něco za něco. Musí to však být politické rozhodnutí dohodnuté na nejvyšší úrovni, v našem případě za účasti premiéra a části lidí z opozice, kteří v bezpečnostním výboru měli v rukou tajnou zprávu BIS.

Kecy & politika jako podcast na Spotify:

Pokud jsou správné informace z článku SeznamZprávy, tak sezval ministr vnitra na schůzku šéfy některých českých tajných služeb, šéfa policie, nejvyššího státního zástupce a velvyslance v Rusku, což jsou de facto úředníci státu. Jak si mohl myslet, že jeho volné úvahy o výměnných obchodech s Moskvou se nedostanou ven? A proč o tom vyjednával s nimi? Z výsledků jeho amatérského přístupu je nyní nadšená jen Moskva, protože vidí rozhádanou českou stranu. Pokud to ovšem není ze strany Ruska geniální tah, jak rozbít jednotný protiruský tábor, který se vytvořil jako reakce na informace, že ruští agenti vyhodili ve Vrběticích do povětří dva muniční sklady. 

V další části se autoři podcastu Kecy a politika zabývají zvláštním vztahem, který se v posledních týdnech vytvořil mezi prezidentem Milošem Zemanem a šéfem Pirátů Ivanem Bartošem. Jsou to jenom legitimizační tance současného prezidenta a možného budoucího premiéra, nebo vzniklo nové politické spojenectví? A jaký je smysl? Pečinka i Michopulos se shodují v jednom: Miloš Zeman vždycky vytváří důvěrné vztahy, když je to výhodné pro něj a jeho kariéru. Ničeho se přitom nebojí tak jako příštích dvou let v izolaci v Lánech, a proto se poohlíží po nových spojencích.

Vznikají snad na Hradě obrysy nové koalice Pirátů a hnutí ANO bez Babiše, ale například se Schillerovou jako hlavní figurou v jejich nové vládě? I to je možné, když vezmeme v úvahu, že s Bartošem na Hrad nikdy nešel spolutvůrce jejich předvolební koalice Vít Rakušan z hnutí STAN. Znamená odpor Pirátů k hlasování o nedůvěře Babišovy vlády ústupek Zemanovi? A jaké má být protiplnění? V závěru pak oba odpovídají na řečnickou otázku, kdo koho z té dvojice přechytračí. Hráč pokru Bartoš šachistu Zemana, nebo naopak?

O všech těchto věcech se více dozvíte v třetím pokračování podcastu Reflexu s názvem Kecy & politika.