Premiér Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš Zdroj: Reprofot ČT

Bohumil Pečinka: Zmatek nad zmatek aneb Paralelní světy vládnutí premiéra Babiše

Andrej Babiš koronavirový rok politicky prohrál a teď sází na netradiční postupy, léky a lidi, kteří ho mají znovu dostat nahoru.

Premiér po sérii neúspěchů začal zdravotní politiku státu orientovat na obhajobu různých nevyzkoušených léků, čímž se dostává do rozporu se zákonem o propagaci léčiv. Kdyby Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) fungoval jako v jiných případech, už by s ním musel zahájit řízení jako se všemi jednotlivci a institucemi, kteří na veřejnosti propagují léky, jež nejsou v běžném prodeji.

Je pochopitelné, že člověk v premiérské pozici se pokouší prosazovat určitou linii. Nikde ve světě však premiér neobvolává překupníky a distributory a nevyjednává s nimi podmínky na dodávky zdravotnických věcí. Naoko to může vypadat pateticky, když Andrej Babiš slibuje tisíce léků a vakcín a tváří se při tom uštvaně.

Ve skutečnosti systematicky obchází standardní postupy a boří celý zdravotnický systém. Kdyby to bylo efektivní, mohlo by se to v krizové době snad přejít. Tyhle paralelní světy však dva milióny nových vakcín nepřinesou. Spíš jen zmatek. Jeho protiepidemická opatření někdy vytvářejí dojem, že ho inspiroval nějaký text na sociální síti TikTok nebo mu jej sdělila nějaká z četných věštkyň v jeho okolí.

Paralelní ministr

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!