Jan Hamáček s Ivanem Bartošem a Zbyňkem Stanjurou v Otázkách Václava Moravce

Jan Hamáček s Ivanem Bartošem a Zbyňkem Stanjurou v Otázkách Václava Moravce Zdroj: česká televize

Koaliční strany táhnou za opačné konce téhož provazu. Vrbětice halí informační kakofonie

Je jasné, že politici nemluví všichni stejně. Opak by byl divný, už jednou jsme to tu měli. Jenže místo toho, aby hlavní rozpory logicky vznikaly mezi vládou a opozicí, u nás panuje kakofonie i v rámci vládnoucí garnitury. A co hůř, není snaha či možnost s tím něco zásadnějšího dělat.

Tak to prostě je, dá se zhruba shrnout vyznění nedělní debaty na ČT, kde se mimo jiné probíralo několik verzí jednoho – vrbětického – příběhu. Podle premiéra Babiše (a vicepremiéra Hamáčka) je jediná, tedy ruská stopa. Prezident Zeman vidí verze dvě (plus neodborné manipulování s výbušninami), jemu blízká ministryně spravedlnosti Benešová pak dokonce několik.

„Má méně informací, než máme my,“ komentoval v Otázkách Václava Moravce vicepremiér Hamáček slovní expozé své vládní kolegyně, která ho „nepotěšila“. A její odvolání? Ani tady to prý není tak horké: „Nepálil bych tím kalibrem. Je to jeden rozhovor, který se nepovedl.“

Nešlo ale jen o chybné počty či jeden „nepovedený“ rozhovor. Hru o vrbětické verze rozehrál prezident Zeman, stala se z toho otázka politického postoje a rezonovalo to i v zahraničí. Pochopitelně především v Moskvě. Jenže… hlavně stabilitu. „Máme pět měsíců do voleb, tak já bych to s těmi vládními změnami nepřeháněl,“ dodal vicepremiér a ministr vnitra za ČSSD Jan Hamáček. Kabinetní rošády přitom u této vlády probíhají v množství větším než malém.

Další z diskutujících, první místopředseda ODS Zbyněk Stanjura se jednoznačně vyslovil pro odvolání ministryně Benešové. Třetí z pozvaných hostů, pirátský šéf Ivan Bartoš to označil za nabourávání českého postoje, přímé odpovědi na její odvolání se ale vyhnul. „Očekávám, že si to na vládě vyjasní a že premiér udělá nějaké kroky,“ dodal. Tak uvidíme.

Pak je tu samozřejmě hlavní původce rozmělnění oficiální vrbětické verze, tedy prezident a vrchní velitel ozbrojených sil – ovšem nikoliv policie, jak se mylně domnívá – Miloš Zeman. „Pan prezident má svůj specifický vztah k BIS,“ komentoval vicepremiér Hamáček s trochu nepochopitelným pochopením, proč hlava státu rozporovala vládní vyjádření a otevřeně mluvila o detailech z vyšetřování.

Svedl to také na názorové souznění dvou bývalých prezidentů. „Vůbec bych nepodceňoval návštěvu exprezidenta Klause,“ odkázal na jejich setkání před Zemanovým vystoupením. Kvitoval ale, že současný prezident souhlasil s vyhoštěním ruských „diplomatů“. Alespoň něco.

A třeba provést alespoň symbolické gesto, tedy odebrat diplomatický pas prezidentovu poradci Martinu Nejedlému, který má nadstandardní přístup do Kremlu? „To nic nevyřeší,“ míní vicepremiér Hamáček s tím, že toto je „věc pana prezidenta“. Není – je to věc vlády, respektive ministerstva zahraničí. Ale to je přeci jedno…

A co s tím vším? „Je důležité, aby se tyto výroky neopakovaly, aby si vláda sladila notičky,“ navrhl šéf Pirátů Ivan Bartoš. Jistě, opakovat se nebudou… minimálně do další vládní kakofonie. Do voleb ještě času dost…