Bobovat se dá v Praze i v Riegrových sadech. Ovšem dokud na vás nepřijdou strážníci. (Ilustrační foto)

Bobovat se dá v Praze i v Riegrových sadech. Ovšem dokud na vás nepřijdou strážníci. (Ilustrační foto) Zdroj: ČTK

Strážníci vyhnali sáňkující děti z Petřína. Tak si představuje primátor Hřib heslo „Město lidem“?

Vyhánět sáňkující děti z Petřína je bohapustá buzerace. Nepamatuji, že by tam někdy dřív někomu vadily. Bez ohledu na to, že to jakási nesmyslná vyhláška skutečně už léta zakazuje. Ten, kdo ji teď, když je zakázáno už skoro všechno, vytáhl, oprášil a strážníkům nařídil vymáhat, se chová jako magor a zasloužil by vykoupat v koši ve Vltavě.

Děti už měsíce nesmějí do školy, nemají kroužky, sportovní tréninky, skauta, plavání… S kamarády by se podle představ epidemiologů neměly doma navštěvovat pokud možno vůbec. Rodiče ovšem musí pracovat, logicky tak nemohou s potomky trávit dost času venku nebo je jinak smysluplně zabavit. Děti se nudí, tloustnou, chybí jim pohyb.

Když napadl sníh a zcela výjimečně je ho dost i v hlavním městě, přišlo by člověku jako požehnání, že se děti mohou jít na bobech, sáňkách, igelitových pytlích vyřádit na zasněžený kopec. Je celkem logické, že nepůjdou sáňkovat na magistrálu, ale spíš do nějakého parku či zahrady. Ty se naštěstí v Praze najít dají.

Napadlo by vás, že v tu chvíli mohou přijít strážníci v černých uniformách, začít se ohánět předpisy a děti ze svahu vyhnat? Ne proto, že by třeba kopec končil dojezdem do nebezpečné silnice. Ani proto, že by davy sáňkařů lámaly křoví nebo malé stromky. Prostě proto, že „chování na veřejné zeleni je v Praze upraveno vyhláškou města. V ní je uvedeno, že v zeleni, která je součástí zahrad a parků, je mimo jiné zakázáno lyžovat, sáňkovat a jezdit na snowboardu.“ Tolik dnešní vyjádření mluvčí strážníků Ireny Seifertové.

Jaký má takový zákaz smysl? Co zůstane po sáňkařích na místě jiného než uježděný sníh, možná někde – ó hrůzo – vydřený na trávu? Na to, aby vyčistili ulice kolem Anděla od desítek feťáků a drogových dealerů, se strážníci tak docela necítí. Ovšem sáňkující děti z Petřína ženou šupem. Možná je to tím, že fetovat na chodníku uprostřed frekventovaných ulic žádná vyhláška nezakazuje, zatímco sáňkování v parku ano. Teď by ještě pirátský primátor Zdeněk Hřib třeba mohl strážníky vyznamenat. Přesně tak si představuju naplnění proklamací typu „Město lidem“.