Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Ivan Steiger

Primátor Hřib strávil státní svátek ve vinohradské nemocnici. Ve svém svátečním poselství Pražanům a obyvatelům České republiky vyzval k dobré vůli, uskrovnění a k překonání vlastní pohodlnosti.
Primátor Hřib strávil státní svátek ve vinohradské nemocnici. Ve svém svátečním poselství Pražanům a obyvatelům České republiky vyzval k dobré vůli, uskrovnění a k překonání vlastní pohodlnosti.
Jan Čižinský a Zdeněk Hřib.
Jan Čižinský, Zdeněk Hřib a Jiří Pospíšil.
Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti)
13
Fotogalerie

Marek Stoniš: Snílek Hřib aneb Praze šplouchá na maják

Na tomto místě bývám někdy ­sarkastický, útočný a mnohdy i ne­smiřitelný. Podobně mě svrběly ruce i teď, před odesláním vánočního dvojčísla. Chtěl jsem si totiž udělat srandu z pražského primátora Hřiba, kterého evropský server Politico zařadil do žebříčku nejvlivnějších lidí Evropy do kategorie Snílci. Server Politico v nominaci vysvětlil, že pirátský Hřib chce udělat z českého hlavního města „zářící město na kopci, maják naděje pro liberály v celém regionu, který sklouzává k pravi­covému autoritářství“.

Chtěl jsem se ironicky zeptat, jestlipak se vydali redaktoři Politika podívat osobně na maják všech liberálů, nebo Hřiba nominovali jen na základě nějakého udání z řad liberálních pirátů. Nebo jestli jim na ten levicový maják jenom normálně nešplouchá. A říkal jsem si, že bych redaktorům Politika vysvětlil, že ten jejich maják sice září po celém širém autoritářském kraji jako hvězda jasná, ale jinak se v Praze neděje nic, co by stálo za řeč. Pokud tedy za „něco“, a ne „nic“ nepovažujeme:

  • sdílenou ekonomiku v podobě povalujících se elektrokoloběžek na každém rohu;
  • zavádění úřední novořeči, která zavádění úplně normálních politických hanebností zakrývá bizarními frázemi. Třeba normální šikanu pražských majitelů automobilů označuje „zklidňování“ dopravy;
  • pohazování kovových židliček a stolečků na těch nejbizarnějších místech, což je vydáváno za „kultivaci veřejného prostoru“;
  • vyhazování veřejných peněz za poradenské služby pro kamarády a pirátské kamarády kamarádů;
  • zvyšování městských daní za cokoliv, hlavně vlastnictví bytů;
  • lamentování na Parlament a stěžování, že velké snížení daní je vlastně útokem na rozpočty samospráv a ohrožení penízků pro kamarády a kamarády pirátských kamarádů;
  • neschopnost byť jen milimetrem posunout vpřed nutnou dostavbu páteřních staveb metropole, třeba silničního obchvatu;
  • plány na „ekologické“ zásobování obchodů a firem v Praze prostřednictvím nákladních kol, takzvaných rikš.

Chtěl jsem se prostě vysmát, kterak se úplně normální neschopnost spravovat svěřený majetek a město vydává za liberálně demokratickou přednost a majákové „snílkovství“.

Ale pak jsem si řekl, že jsou Vánoce, sváteční čas, v rukou držíte čtení na celých dlouhých čtrnáct dnů, tak proč se vlastně ironicky rozčilovat nad politikem, jehož jméno není hodno tohoto svátečního prostoru.

Takže vám, milí čtenáři, přeji příjemné svátky, a především děkuji za přízeň, kterou jste našemu titulu po celý rok věnovali.

Text vyšel jako úvodník nového tištěného Reflexu >>>

Reflex 51-52/2020Reflex 51-52/2020|Archív