Helicopter money

Helicopter money Zdroj: profimedia

Vladimír Pikora: Z levičáckých zákazů a rozhazování profitují jen bohatí. Kde asi udělali soudruzi chybu?

Už přes deset let pozorujeme levici zachraňovat svět. Rozdává záchranné balíčky, tlačí na centrální bankéře, aby dělali extrémní politiku, a svět se přesto stále nemá k tomu, aby bylo problémů méně. Příjmové nůžky se navíc rozevřely. Bohatí jsou bohatší a chudí jsou stále chudí. Cenou za to, že vznikla nová vrstva boháčů, je rekordní globální dluh. Kde jen udělali soudruzi chybu?

Švédská ministryně financí si nedávno médiím posteskla, že počet švédských milionářů prudce roste, ačkoli mají jedny z nejvyšších daní na světě. To, že roste počet bohatých lidí, je pro socialistu pochopitelně (nepochopitelný) problém, vadí mu, že se má dobře jen někdo, a ne všichni, protože naivně věří, že toho je možné dosáhnout.

Závist je hrozná vlastnost. Tlačí levici do nekonečného třídního boje. Místo aby řešila, jak povzbudit chudé k větší aktivitě, chce přistřihnout křídla bohatým, aby se tak moc nesnažili a měli se všichni stejně špatně.

Levice se tváří, že jí jde o chudé, ale ve skutečnosti chudé jen systematicky poškozuje. Část politiků to dělá z hlouposti, část úmyslně, největší části je to jedno, protože jedinou jejich vášní je mít moc. Teď například po celé Evropě bují myšlenka tzv. garantovaného příjmu, kde budou všichni lidé dostávat peníze za nic. Pohádka o pečených holubech až do pusy se tím má zhmotnit. Bohužel s tím už přicházejí politici i u nás. Ke spokojenosti závistivců to ale nepovede. Z vyšších daní rozdají všem lidem stejných X korun, aby je chudí projedli, zatímco bohatí je investují. Tím budou ještě bohatší a závist jen pokvete.

Moderní socialismus je rájem pro akcionáře

Kouzlem dnešní doby jsou záporné úrokové sazby. Ty má dnes většina Evropy. Záporné úrokové sazby vedou k tomu, že bohatí lidé neukládají peníze v bankách, ale investují je na burze nebo nakupují nemovitosti. Systém je k tomu tlačí. Akcie i nemovitosti proto letí nahoru. Bohatší jsou tedy ještě bohatší. A chudí? Ti na investování nemají. Ti na kouzlo doby nedosáhnou. Ti jsou rádi, když jednou vůbec splatí hypotéku. A kvůli růstu cen nemovitostí ani na tu jednu už nedosáhnou.

Když bylo poprvé představeno extrémní pumpování peněz do ekonomiky, centrální bankéři v Americe tvrdili, že bude jen dočasné, protože dlouhodobě by to mělo víc negativ než pozitiv. A „proto“ má eurozóna záporné úrokové sazby už mnoho let a nezdá se, že by se to brzo změnilo. Proč? Protože politici dosadili do centrálních bank další politiky. Evropskou centrální banku už nevede ekonom, ale francouzská právnička a hlavně bývalá ministryně. Pravděpodobně vůbec nechápe, jak svým pácháním dobra ekonomice škodí.

Velké problémy se zápornými úrokovými sazbami už hlásily třeba nizozemské penzijní fondy. Ty si už stěžovaly, že mohou budoucím důchodcům jen těžko zhodnotit peníze na důchod, když státní dluhopisy nesou záporné výnosy. S tím kapitalismus nepočítal. Normální je, že když si půjčím, platím úroky, ne obráceně.

To, co je dnes v Evropě, už není kapitalismus

Je to zvláštní socialismus pro bohaté. Ti z něj těží. Třeba počátkem listopadu koupili akcii Komerční banky za 470 korun, aby ji už počátkem ledna prodali za 710 Kč. Chudí se zatím sháněli po rouškách, aby mohli do autobusu. Globální socialismus pro bohaté je už i u nás.

Myšlenka, že když víc zdaníme bohaté, budeme se mít líp, nikdy fungovat nebude. Bohatí budou mít vždy dobré poradce a dani se vyhnou. Nejeden dobrý sportovec proto nedaní doma. Už i ve Švédsku na to přišli, když sama švédská ministryně financí pro média připustila, že daň z bohatství příjmovou nerovnost nesnížila a do státního rozpočtu nepřinesla tolik, jak se čekalo, a proto byla zrušena. Jinde to ale ještě bude muset levice vyzkoušet, aby i tam zjistili (ale nepřiznali), že to je pro kočku.

V Americe teď chystají velké rozdávání peněz, což vlastně není nic jiného než to, co se označuje za helikoptérové peníze. Má to ale podobný efekt jako garantovaný příjem. Nakonec z něj vytěží hlavně bohatí. Chudí peníze projedí a bohatí si užijí rekordních cen akcií. Budou mít tolik peněz, že si budou moct dovolit ziskově investovat.

Kvůli socialismu pro bohaté přibývá soukromých tryskáčů

Zatímco standardní aerolinky jsou na kolenou, provozovatelé soukromých letů vydělávají víc než před koronakrizí. Běžní lidé jsou velmi omezení v létání. Letecké společnosti jsou na ně přísné, aby nešířili vir. Mnoho linek bylo zrušeno.

A tak lidé, kteří dřív létali vyšší třídou, problém obejdou, trochu připlatí a pořídí si soukromý let. Poptávka po soukromých letech už logicky prudce roste. Chudí tedy sedí doma a bohatí dál létají. Podobné emise se tím rozpočítají místo velkého počtu lidí na malý počet. Emise na hlavu vzrostou. Levice tak jde svou zelenou naivitou proti svým voličům, kteří zatím neprokoukli, že omezení padají jen na ně.

Zatímco výhody mají jen někteří, dluhy zaplatí všichni

Všechny ty balíčky na údajné nastartování ekonomiky platí všichni. Ve skutečnosti z nich ale netěží všichni stejně. Bohatí z nich těží víc. Kdyby levici šlo o rovnost, balíčky nedělá. Jediné, co zatím levice dokázala, je zadlužit naše děti. Zadlužení celé Evropy roste. Všichni jdeme řeckou cestou.

Krásně to je vidět na Itálii. Ta měla vždy vysoký dluh, ale korona negativní trendy akcelerovala. Italský dluh za rok 2020 není zatím znám. Oficiální data vyjdou až v březnu. Podle zdrojů agentury Reuters to nyní ale vypadá, že italský dluh vloni dosáhl 158,5 % HDP. Přitom v září si italská vláda stanovila jako cíl hodnotu 155,6 % HDP. Ve skutečnosti je to ale jedno. Obě čísla jsou tak vysoká, že všichni chápou, že jsou nesplatitelná. Dnes to ale nikoho nezajímá.

Když mělo Řecko jen o trochu vyšší dluh, začínalo se mluvit o tom, že mu Evropa musí pomoci, jinak je jeho bankrot nevyhnutelný. Od té doby se ale Evropa změnila a dnes jsou všichni v klidu. Stačilo jen začít víc pumpovat peníze do ekonomiky, zavést záporné úrokové sazby a ve velkém vykupovat státní dluhopisy. Ve skutečnosti to je ale jen rozhodnutí centrální banky, že zachrání jih Evropy před bankrotem. Není tu skutečná, jen falešná poptávka ze strany centrální banky.

V roce 2021 bude dluh ještě vyšší

Původně Italové mluvili o tom, že bude mít státní rozpočet na rok 2021 deficit 7 % HDP, dnes mluví o 8,8 %. Podobné to bude i jinde v Evropě. Původně si mnozí mysleli, že rok 2021 přinese změnu, protože tu budou vakcíny. Jenže vakcíny tu jsou a lockdowny také. Nic se nezměnilo. Němci si lockdown dokonce protáhli do poloviny února a je otázkou, zda si ho neprotáhnou víc.

I české ministerstvo financí už zhoršuje výhled ekonomiky a dělá dobře. V září počítalo s tím, že v roce 2021 poroste česká ekonomika o 3,9 %. V lednu počítá s růstem už jen o 3,1 %. A další zhoršení výhledu by mě nepřekvapilo.

Jinými slovy, levice po celém světě se stále snaží zabránit očistné krizi a převálcovat nové problémy dalším tiskem peněz. Globální dluh kvůli tomu vyskočil na nový rekord, ale problémů neubývá. Je jich víc a ti, kdo volí levici, nepochopili, že to zaplatí oni. Nepochybuji, že i přes cenzuru pravicových ekonomů levicovými médii, což je většina, to voliči jednou pochopí. To už ale bude pozdě. Rekordní dluh už tiká.