Premiér Andrej Babiš dostal druhou dávku vakcíny (24.1.2021)

Premiér Andrej Babiš dostal druhou dávku vakcíny (24.1.2021) Zdroj: ČTK/Vondrouš Roman

Koronavirus v Česku: Očkování v Libereckém kraji
V USA pokračuje očkování proti covidu (23.1.2021)
V USA pokračuje očkování proti covidu (23.1.2021)
Ministr zdravotnictví Jan Blatný se nechal v sobotu 23. ledna naočkovat druhou dávkou proti koronaviru covid-19.
Británie začala očkovat vakcínou od společnosti AstraZeneca, (4.01.2021).
10
Fotogalerie

Pokud půjde očkování v Česku tímto tempem, tak skončí za tři roky. Kde udělali soudruzi chybu?

V Česku se očkuje proti koronaviru, ale jde to zatím ztuha. Na „best in covid“ to rozhodně nevypadá. Podle údajů ministerstva zdravotnictví bylo k 24. lednu v osm hodin večer celkem vykázáno 195 280 provedených očkování. Protože s vakcinací se začalo 27. prosince, tak za měsíc zhruba provedeme tolik očkování, jako Izrael za jediný den. Izraelci totiž v úterý 19. ledna stihli píchnout až 210 000 injekcí proti covidu. Nejde ale jenom o rychlost, celý český způsob očkování se zdá být poněkud nešťastným.

Evropská komisařka pro zdraví Stella Kyriakidesová členským státům EU doporučila, aby do konce letošního léta (přesné datum neřekla, takže to berme jako den podzimní rovnodennosti, které bude letos 22. září) dostalo koronavirovou injekci 70 procent dospělé populace. Protože vakcín je ale oproti původním předpokladům zatím málo, ve státech Evropské unie očkování drhne. Česko v průměru zatím nabídlo za den pouze necelých 7000 tisíc očkování. To je zoufale málo a pokud by to mělo pokračovat tímto tempem, tak těch vzpomínaných 70 procent dospělé populace budeme mít hotovo až v únoru 2024.

Tak pomalu to nakonec samozřejmě nepůjde, určitě se podstatně zrychlí, ale ambiciózní cíle, s kterými na sklonku loňského roku chlácholil veřejnost premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Jan Blatný, splněny také nebudou. Pak je ale závažnou otázkou, dokdy se budeme s koronavirovou nákazou, která tak fatálně ovlivňuje ekonomiku i život v zemi, reálně potýkat. Celý tento rok? Nebo ještě dokonce část příštího? Na to chaotické pseudopolitické duo B+B (Babiš, Blatný) nedokáže odpověď. Slyšíme pouze chabé argumenty, které se po několika dnech vždy i tak změní.    

Největším problémem je, že přes všechna fanfaronská prohlášení a vychloubání se (to Babišovi jde skutečně mimořádně), neobdrží členské státy Evropské unie tolik vakcín, jak bylo původně slíbeno.

Firma Pfizer už omezila dodávky na několik týdnů kvůli výrobním důvodům. Slibuje, že pak vše dožene. Můžeme tomu ale věřit? Společnost Moderna na leden dodala Česku místo 80 tisíc vakcín jen 20 tisíc. Jak to bude dál? Britská farmaceutická firma AstraZeneca už také avizovala, že nezvládne dodat v prvním čtvrtletí slíbené množství vakcín. Na AstruZenecu přitom Evropská komise, která vakcíny pro všechny státy EU objednávala, spoléhala hlavně proto, že má být levnější. A aby byla situace ještě komplikovanější, svoji velmi negativní roli sehrál i tlak Paříže, která loni tvrdě protlačovala vakcínu od francouzského Sanofi. Ovšem ta ještě ani neprošla testy a její nasazení se očekává až v posledním čtvrtletí roku 2021. Vakcíny z Číny nebo Ruska pak země EU (kromě Maďarska) odmítají.

Čím se tedy bude v nejbližších měsících očkovat? Kolik vakcín přesně dostaneme? Budou naplněny cíle české vakcinační strategie? Kdy se dočkáme slibu ministra Blatného, že dokážeme očkovat i 100 tisíc lidí za den? Vypadá to, že na svatého Dyndy.

Že se vážných chyb při společném objednávání vakcín dopustila Evropská komise, to už je jasné. Země mimo EU, jako USA, Kanada, Velká Británie, či Izrael, si počínaly v tomto směru daleko hbitěji, agresivněji a podle všeho Evropu i přeplatily. Mimochodem, skoro všichni čeští europoslanci si v říjnu 2019 hodně pochvalovali slyšení komisařky pro zdraví Stelly Kyriakidesové v Evropském parlamentu. Prý byla mimořádně pohotová a naprosto kompetentní. Je to ovšem ta samá paní, která se v uplynulých měsících výrazně podílela na zpackání objednávek vakcín proti koronaviru. Na místě by byla její rezignace.

K současnému nedostatku vakcín se navíc přidává chaos a neschopnost české vlády. Bohužel trvá po celou dobu koronavirové pandemie. Vidíme nekončící proud vzájemně si protiřečících vyjádření, snůšky nesmyslů i prokazatelných lží, které opakovaně šíří především premiér Babiš i ministři kabinetu. Výsledkem je, že stále větší část veřejnosti odmítá dodržovat nejrůznější nařízení a omezení.

K tomu všemu se podle dostupných informací v Česku nechce očkovat polovina zdravotníků. Což je velký problém. Vázne i očkování a určování přesných termínů pro rizikové skupiny seniorů a chronicky nemocných. Od února nezačne ani slibovaná registrace ostatních občanů na očkování.

Nad tím vším se vznáší puch vakcinačních hyen, tedy lidí, kterým bylo nestoudně umožněno přednostní papalášské očkování, i když k tomu nebyl žádný oprávněný důvod.

Nejhorší na celé situaci je, že mezitím pořád rychle přibývají zemřelí a je jasné, že situaci není současná vláda schopna změnit. Zda změnu přinesou alespoň říjnové volby do Poslanecké sněmovny, jen uvidíme. Mám ale obavu, aby už nebylo pozdě.