Loňský novoroční oběd prezidenta Miloše Zemana s manželkou Ivanou a dcerou Kateřinou a premiéra Andreje Babiše s manželkou Monikou, dcerou Vivien a synem Frederikem na zámku v Lánech.

Loňský novoroční oběd prezidenta Miloše Zemana s manželkou Ivanou a dcerou Kateřinou a premiéra Andreje Babiše s manželkou Monikou, dcerou Vivien a synem Frederikem na zámku v Lánech. Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Loňský novoroční oběd prezidenta Miloše Zemana s manželkou Ivanou a dcerou Kateřinou a premiéra Andreje Babiše s manželkou Monikou, dcerou Vivien a synem Frederikem 5. ledna 2020 na zámku v Lánech.
Loňský novoroční oběd prezidenta Miloše Zemana s manželkou Ivanou a dcerou Kateřinou a premiéra Andreje
Loňský novoroční oběd prezidenta Miloše Zemana s manželkou Ivanou a dcerou Kateřinou a premiéra Andreje
Prezident Miloš Zeman vítá manželku premiéra Moniku Babišovou v Lánech.
První dáma Ivana Zemanová s manželkou premiéra Andreje Babiše Monikou.
9
Fotogalerie

Vládní úlety: Babišovi se chystají na návštěvu, PES má vzteklinu, covid-19 útočí v noci. To nevymyslíte

Proč v téhle zemi po deseti měsících koronavirové epidemie už nikdo nebere vládní nařízení vážně, nikdo ničemu nevěří a málokdo ještě čeká od vlády něco užitečného? Pár příkladů za všechny.

Od 27. prosince platí 5. stupeň protiepidemického systému PES, přestože právě v tento den podle stejného systému klesla hrozba nákazy na 4. stupeň. Celý předchozí týden, kdy kritéria PES naopak odpovídala 5. stupni, ovšem platil pro změnu stupeň číslo 4. V praxi to znamená, že když bylo riziko nákazy údajně vyšší, mohly mít třeba obchody normálně otevřeno, zatímco když hrozba údajně klesla, musely prodejny až na výjimky zavřít.

Šéf zdravotnických statistiků Ladislav Dušek, který se na vzniku systému PES významně podílel, všem kritikům vzkazuje: "Výsledky jsou zkreslené." Po Novém roce se prý systém upraví. Takže už sest týdnů řídí vláda životy deseti milionů lidí podle systému, který dává "zkreslené výsledky"? Ponese za to někdo odpovědnost? Hádejte, můžete jednou.

Prodávat se mohou jen nezbytně potřebné věci. Nikdo neřekl, co to je. Jistě potraviny, noviny, drogérie, benzín... Co třeba baterie a žárovky? Nebo – když teď začalo mrznout – zimní boty a oblečení pro děti, které vyrostly? Těžko říct, spíš ne. Co si ale koupit můžete, jsou zbraně a munice. Prodejny zbraní a střeliva dostaly výjimku...

Podle vládního nařízení, které má platit nejméně do 10. ledna, se mohou na akcích ve vnitřních i venkovních prostorách potkat nanejvýš dva lidé (nejsou-li členy rodiny). Prezident Zeman i premiér Babiš, kteří oba patří mezi extrémně rizikové skupiny, se nicméně na oficiálním novoročním obědě v lánském zámku plánují setkat i v doprovodu manželek a dětí. Celkem sedm lidí. Loni se bavili hlavně o rodinných věcech. Nešlo by to kvůli epidemii odložit? Prezidentův mluvčí se pochybnostem vysměje s tím, že setkání se uskuteční u prezidenta „doma“.

Otevřené nesmí být obchody, restaurace, kina, divadla, sportoviště, prakticky nic. K tomu vláda vyhlásila i noční zákaz vycházení od 21 do 5 hodin. Asi kdyby se chtěl jít někdo potmě projít po liduprázdném a zavřeném městě. Přes den ovšem lékaři vycházky na čerstvém vzduchu doporučují jako vhodnou formu prevence. Podle vlády zřejmě covid-19 útočí hlavně v noci.

Premiér se nechá před objektivy televizních kamer jako první naočkovat nedostatkovou vakcínou, přičemž předběhne i vedle čekající 95letou válečnou veteránku, která se v 16 letech dobrovolně zapojila do boje proti nacistům. Na svůj profil na sociálních sítích pak premiér vyvěsí fotku, kde ho zrovna očkují a napíše nad ni: „Hotovo!“. Týž den prohlásí, že naočkovat potřebný počet lidí v Česku má trvat devět měsíců.

Zavřená je už poněkolikáté celá země, jen ne ten, kdo by už dávno zavřený být měl. To ovšem není důsledek vládních kiksů a paradoxů, ale jejich příčina. Snad ji volební rok 2021 z našich životů odstraní.