Martin Kuba - ilustrační snímek

Martin Kuba - ilustrační snímek Zdroj: ČTK / Pancer Václav

Exministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS)
Exministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS)
Reakce na tragický výsledek. Martin Kuba a vedení ODS nabídne své funkce k dispozici
Martin Kuba
Martin Kuba
8
Fotogalerie

Martin Kuba: Můžeme snižovat daně. Musíme ale také šetřit

ODS ve sněmovně hlasovala s ANO o zrušení superhrubé mzdy a snížení daně z příjmu pro drtivou většinu lidí na patnáct  procent. Politikou ODS vždycky byla idea, že peníze mají zůstávat v rukou lidí a daně mají být nízké. Podobný návrh proto sama poslala do sněmovny ještě před tím, než to udělal premiér Andrej Babiš. Ten jen jako vždy znovu změnil názor a náš návrh v podstatě vykradl, i když ho předtím odmítl. To je prostě jeho politický styl. 

Jenže ODS taky vždycky byla stranou rozpočtové zodpovědnosti, i to je v naší DNA. A všichni přece víme, že nemůžeme snižovat daně bez snižování státních výdajů. Nejde se tvářit, že je možné v programu ODS oddělit nízké daně od efektivního a štíhlého státu. Ty věci spolu prostě bytostně souvisí a nejde realizovat jen půlku programu. I proto by teď ODS měla po ANO chtít, aby spolu s daněmi výrazně snížilo i státní výdaje, protože jinak úplně rozvrátí státní rozpočet. Podle mě jsme sice měli právě splnění tohoto požadavku podmínit hlasy ODS už před hlasováním ve sněmovně, můžeme to ale ještě napravit nyní. Daňový balíček totiž právě řeší Senát a v jeho čele stojí místopředseda ODS Miloš Vystrčil, což je velmi zkušený politik. 

A právě Senát by měl proto navrhnout takovou rozumnou variantu snížení daní, kterou podpoří poslanci, senátoři i hejtmani ODS. I já samozřejmě věřím, že máme co nejvíc peněz nechat lidem, protože právě oni sami s nimi vždycky naloží líp než stát. Jestli ale současně s razantním snížením daní nesnížíme i výdaje státu, pak popíráme jednu z „poděbradských artikul“, na nichž odjakživa stojí politika ODS. A tou je i nezadlužená budoucnost našich dětí.

Nemůžeme je přece nechat splácet naši politickou nezodpovědnost jen proto, že je rok před sněmovními volbami. A proto teď musíme nekompromisně chtít po vládě, aby konečně taky šetřila. A právě v tom vidím pozitivní roli ODS, která je jinak v opozici, protože se na nezodpovědné politice ANO, ČSSD a KSČM logicky nikdy nebude podílet. 

Moderní pravice navíc neznamená jen co nejnižší daně za každou cenu. To je nesmysl. ODS musí chtít i rozpočtovou odpovědnost a malý efektivní stát, který místo rozhazování veřejných peněz lidem zajistí kvalitní školství, zdravotnictvía sociální systém, protože si to prostě může udržitelně dovolit. ODS se nesmí chovat populisticky a dnešní problémy jen přenášet na naše děti, to nechme naší populistické vládě. My jsme přece zodpovědná strana a proto našim budoucím generacím musíme zanechat čistý stůl.

Autor je hejtman Jihočeského kraje za ODS