Arnoud van Doorn

Arnoud van Doorn Zdroj: Youtube @ VOICE OF ISLAM TV

Z kritika konvertitou. Nizozemský politik našel v islámu zalíbení a stal se jeho hlasitým zastáncem

Býval velkým bojovníkem proti islámu v řadách strany nizozemského antiislamisty Geerta Wilderse, pak najednou pocítil potřebu změny a z velkého bojovníka proti islámu se stal velkým bojovníkem za šíření islámu v Evropě.

Dnes nejen řídí šíření islámu v Evropě prostřednictvím organizace European Da'wah Foundation (Evropská misijní nadace), ale vystupuje i proti politice francouzského prezidenta Macrona vůči politickému islámu. Tento konvertita k islámu se jmenuje Arnoud van Doorn a v Nizozemí je jedním z představitelů islámské strany Islam Democraten (Islámští demokraté).

Nedávno na sebe Arnoud van Doorn opět upozornil rozhovorem pro TRT Arabic (televize vysílající z Turecka v arabštině provozovaná společností Turkish Radio and Television Corporation, která patří turecké vládě), v němž opatrně vyslovil pochybnosti o případu zavražděného francouzského učitele Samuela Patyho a naznačil, že tuto vraždu učitele využívají protiislámské skupiny ve francouzské vládě k posílení restrikcí vůči muslimům, a opatrně také naznačil, že by se mohlo jednat o plánované využívání podobných případů proti muslimům. Na jeho projev upozornila nevládní izraelská organizace MEMRI  (Middle East Media Research Institute), která monitoruje media v muslimském světě a zveřejňuje překlady nejzajímavějších a nejkontroverznějších zaznamenaných projevů v těchto mediích.

„Je to samozřejmě tragédie. Chtěl bych vyjádřit soustrast jeho rodině. Je to pro ně něco nepředstavitelného, ale na druhou stranu nejde o náhodu. Islám odmítá agresi a terorismus. Islám je mírumilovné a tolerantní náboženství. Člověk si tedy klade otázku, zda tyto činy provádějí skutečně muslimové. Nevím, ví to jen Alláh. A to je problém. Na druhou stranu to nevypadá jako náhoda, protože hned po tomto strašném incidentu jsme viděli Francii, jak přijímá nové zákony a stanovuje nová pravidla, aby podkopala postavení muslimů ve Francii tím, že zavře islámské školy a mešity. Může to být náhoda, ale domnívám se, že je za tím nějaký plán. Kdykoli dojde k útoku údajně spáchanému muslimy, okamžitě vidíte vlády, jak přijímají nové zákony proti muslimům a proti islámu. Proto si myslím, že zde existuje souvislost. Nejsem fanouškem konspiračních teorií, ale vidím mezi těmito případy souvislost. To nemůže být pouhá náhoda,“ prohlásil v turecké televizi Arnoud van Doorn.

Tento názor van Doorna není v rámci muslimské komunity zase tak osamocený, jsou i muslimové, kteří otevřené hovoří o tom, že například vražda učitele Samuela Patyho nebyla spáchaná muslimem, ale jde o akci zinscenovanou francouzskou vládou, aby měla ospravedlnění pro protimuslimský postoj – toto například veřejně napsal muslimský duchovní Ali Al-Qaradaghi z Mezinárodní unie muslimských učenců.

Osobně jsem přesvědčen, že výše uvedená slova Arnouda van Doorna ukazují na v jistém smyslu uzavřený kruh prohlubujícího se napětí mezi muslimy a nemuslimy v západní Evropě. To již není jen problematikou soužití s muslimskými přistěhovalci, ale je to problém samotné západoevropské společnosti, kde dnešní západoevropští muslimové jsou již plně usedlými potomky muslimských přistěhovalců a významně zde roste i podíl evropských konvertitů k islámu. Tito muslimové přitom začínají stále hlasitěji protestovat proti protimuslimské politice a dožadují se respektu k svému náboženskému přesvědčení, tedy k faktu, že islám v praktické rovině nerozlišuje mezi politickou a náboženskou rovinou společnosti – v islámské tradici tedy není přítomné evropské pojetí sekularismu.

I samotná postava Arnouda van Doorna je ovšem zajímavým příkladem toho, jak se z vášnivého bojovníka proti islámu snadno stane vášnivý bojovník za islám. Narozen roku 1966 v nizozemském Haagu byl do 2011 roku politikem nizozemské Strany pro svobodu vedené světoznámým odpůrcem islámu Geertem Wildersem. V roce 2011 se s Wildersovou stranou rozešel a v roce 2012 veřejně oznámil svou konverzi k islámu. Podle jeho slov jej k zájmu o podrobnější studium islámu přivedl film Fitna (autorem je právě Wilders) a při studování islámu si měl uvědomit chybnost svého protimuslimského postoje, a islám se mu zalíbil tak, že nakonec k němu konvertoval on a později i jeho starší syn Iskander Amien De Vries.

Po konverzi k islámu se z Arnouda van Doorna velice rychle stala muslimská celebrita. O jeho příběhu rozsáhle informovala islámská a arabská media. On sám se postupně stal důležitým muslimským aktivistou, který vede nejen European Da'wah Foundation (Evropská misijní nadace), ale je i představitelem nizozemské islámské politické strany Islam Democraten (Islámští demokraté), která má zastoupení v lokální samosprávě. Van Doorn je také evropský emisar organizace Canadian Da'wah Association (Kanadská misijní asociace).

Skvrnou na pověsti Arnouda van Doorna je jeho odsouzení za zveřejnění tajných dokumentů a pokus o prodej drog mladistvým. Arnoud van Doorn se hájil tím, že se pouze na vlastní pěst snažil prostřednictvím mladistvých dostat k jejich pravému drogovému dealerovi, čemuž soud neuvěřil a odsoudil ho.

Dnes je Arnoud van Doorn vášnivým bojovníkem nejen za islám, ale oslavuje i tureckého islamistického prezidenta Erdogana a francouzského prezidenta Macrona přirovnává k Hitlerovi. Pro samotné muslimy je naopak důkazem úspěšnosti jejich islámského náboženství a jeho přerod v muslima je přirovnáván k příběhům z doby samotného zakladatele islámu Mohameda, kdy mnozí z jeho největších odpůrců se mu nakonec dobrovolně podřídili, přijali islám a stali se největšími bojovníky za šíření islámu.