Tiskovka ČSSD po krajských volbách: Kromě Jana Hamáčka na ní nechyběl ani Michal Hašek (vlevo)

Tiskovka ČSSD po krajských volbách: Kromě Jana Hamáčka na ní nechyběl ani Michal Hašek (vlevo) Zdroj: ČSSD

Tiskovka ČSSD po krajských volbách: Kromě Jana Hamáčka na ní nechyběl ani Michal Hašek (vlevo)
Šéf ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček při volbách do krajů (2.10.2020)
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová na schůzi Poslanecké sněmovny. (15.9.2020)
Sněmovna o koronaviru: Jan Hamáček (ČSSD, 19. 8. 2020)
Sněmovna o koronaviru: Jan Hamáček (ČSSD, 19. 8. 2020)
12
Fotogalerie

Razantní, vládní, hlasitá… A také přehlížená a upozaďovaná. ČSSD, vzor 2020

Sociální demokraté při hlasování o rušení konceptu superhrubé mzdy okusili politické medicíny, kterou kdysi ordinovali vlastním koaličním partnerům. Tedy obejít je a prohlasovat své návrhy s někým jiným.

Na obranu ČSSD je třeba říct, že nebyli první, kdo to dělal… A jak se ukázalo v noci na pátek, ani poslední. Navíc jejich vlastní návrh na úpravu daně z příjmu zaměstnanců nebyl vůbec špatný. Jen prostě méně lákavý.

Na frustraci už musejí být „oranžoví“ zvyklí, a to nejen z parlamentu. „Ty desítky jednání, telefonátů, esemesek, dopisů, hádek na vládě. Velmi ostrých…“ vysvětlovala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová v nedělních Otázkách Václava Moravce, proč se nepodařilo v sociálních zařízeních včas podchytit šíření koronaviru. 

A kdo byl tou vládní žábou na prameni? „Nedařilo se nám přesvědčit ministerstvo zdravotnictví, ať přistoupí k plošným testům.“ A navíc to střídání šéfů resortu, jak první místopředsedkyně ČSSD v debatě na ČT připomněla. A sebenekriticky dodala: „Víc razantní jsem nemohla být.“ 

A není to jen resort zdravotnictví, kdo kazí ministrům za sociální demokracii jejich vládní úsilí. Jak si dále Jana Maláčová s odkazem na svůj resort postěžovala: „Ministerstvo financí začíná být dozorující ministerstvo pro MPSV.“

Jistě, menší koaliční partner to ve vládě nemá lehké. Zvlášť pokud je premiérem Andrej Babiš, který je mistr v přivlastňování zásluh – a naopak při zbavování se odpovědnosti, když se něco nepovede. Stokrát tak může Jana Maláčová hlásit do světa jako v neděli u Václava Moravce: „Antivirus je funkční a nejlepší vládní program.“ U voleb si na to moc voličů nevzpomene…

…a to se zvláště ministryně práce a sociálních věcí tak snaží. Například by chtěla, aby po těžce prosazené adresnosti dostávalo přídavky na děti zase více rodičů. Respektive aby na ně dostáhlo alespoň půl milionu ratolestí. Protože „z přídavku na dítě se stala chudinská dávka“.

Naopak jakousi dávkou pro boháče se podle ní má stát daňová úprava, při níž ANO obešlo svého koaličního partnera. Navzdory doplňujícímu zvýšení slevy na poplatníka, jež prošlo trochu nedopatřením. „Přesto je to extrémně drahá věc, která zejména pomůže bohatým lidem,“ komentoval to Jana Maláčová.

A v tom jí do určité míry přizvukovala i další z diskutujících, poslankyně a první místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová: „Sleva na dani perfektně funguje,“ prohlásila s ohledem na dopad na lidi z nižšími příjmy. A dodala: „Pak začnou rapidně růst zisky, prostě co ušetří bohatí.“ Na to, že pro vysoké příjmy je navržena citelně vyšší daňová sazba, jaksi v debatě nedošlo.

Ale ani politická debata nemusí být jen vážná. Což dokázal i moderátor nedělní debaty, když se ministryně Jany Maláčové ptal, jak by se měl nyní ve vztahu k daňovému balíčku zachovat Senát. Těžko říct, když v oranžových barvách tam sedí jen tři senátoři, navíc v klubu s tajuplným názvem PROREGION…