V Německých mešitách se často káže nejvíce konzervativní islám.

V Německých mešitách se často káže nejvíce konzervativní islám. Zdroj: Profimedia.cz

V Německu prý žije kolem 300 islamistů schopných spáchat atentát
Nová obří mešita v německém Kolíně nad Rýnem
Do Německa uprchlíky "pozvala" kancléřka Angela Merkel.
Muslimští uprchlíci v německém zařízení v Berlíně, bývalém hotelu
Muslimští uprchlíci v německém zařízení v Berlíně, bývalém hotelu
6
Fotogalerie

Hamburk naráží na hranice své otevřenosti. Salafisté v ulicích protestují proti svobodě slova

Před pár dny se v německém Hamburku konala demonstrace radikálních muslimů proti svobodě slova ve Francii. Demonstrujícím se nelíbilo zveřejňování karikatur proroka Mohameda, informuje německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Demonstrace byla organizovaná stoupenci salafistické interpretace islámu, před kterými opakovaně varoval hamburský Zemský úřad na ochranu ústavy (Landesamt für Verfassungsschutz Hamburg – zemská kontrarozvědka). Politické strany Křesťanskodemokratická unie Německa (CDU) a Alternativa pro Německo (AfD) před akcí vyzvaly úřady k zákazu demonstrace, ale ta byla nakonec povolena.

Demonstrace se konala v centru Hamburku a podle německých médií se jí zúčastnilo kolem 160 muslimů. Celá akce proběhla v relativním poklidu za monitorování bezpečnostních složek. Analytici hamburského Zemského úřadu na ochranu ústavy ve veřejnosti dostupné zprávě varují, že po teroristických útocích ve Francii se více aktivizovaly i struktury salafistických islamistů v Hamburku. Tito salafističtí muslimové vysloveně vítají použití násilí vůči těm, kteří urážejí proroka Mohameda. Analytici ve své zprávě ovšem také poukazují na jisté pochopení, kterému se celkově těší islámští teroristé (v souvislosti s vraždami kritiků islámu) mezi muslimskou komunitou v Hamburku.

Podle bezpečnostních analytiků na sociálních sítích někteří hamburští muslimové salafistického směru například oslavovali vraždu francouzského učitele Samuela Patyho a vyzývali k akci proti Francii za její údajný boj proti islámu. Hamburská kontrarozvědka jmenovitě poukazuje na aktivity představitelů institutu al-Azhari, kteří odmítají integraci muslimů do německé společnosti a prosazují islamismus mezi hamburskými muslimy.

Ze zprávy vyplývá, že kauza znovu zveřejněných karikatur proroka Mohameda celkově aktivizovala celou hamburskou islamistickou scénu tvořenou nejen skupinami salafistů, ale také islámsko-nacionalistickým pantureckým hnutím Ülkücü, Tabligh-i Jamaat, Hizb-e Islamis, sítí kolem islamistické skupiny Hizb-ut Tahrir, Islámskou komunitou Furkan a dalšími.

Hamburk patří k významným multikulturním centrům v Německu a je od roku 1946 spravováno hlavně levicově orientovanými politiky, kteří jsou v jistých ohledech velmi tolerantní k islamistickým organizacím. Například již zmiňovaný institut al-Azhari byl přizván jako partner pro „Ramadánový pavilon“, což byla městem Hamburk podporovaná akce k příležitosti muslimského měsíce půstu v roce 2020. Městské úřady se k tomuto kroku rozhodly i přes varování hamburské kontrarozvědky o radikálnosti institutu al-Azhari.

Podle zjištění hamburského Zemského úřadu na ochranu ústavy se v komunitě kolem institutu al-Azhari káže pojetí islámu, které není slučitelné s demokratickým německým řádem. Samotný institut al-Azhari se spolupodílel i na předchozích demonstracích radikálních muslimů organizovaných v Hamburku. Podle zveřejněných informací bezpečnostních služeb se v Hamburku nachází zhruba 800 muslimů vyznávajících salafismus a přibližně polovina z nich byla identifikována jako podporující násilí ve jménu islámu. Podle informací německého deníku Die Welt se zpátky vrátilo i několik desítek místních muslimů, kteří bojovali v řadách teroristické organizace Islámský stát.

Město Hamburk patří k islámu nejvstřícnějším místům v Německu. Již před osmi roky uzavřelo vedení města s muslimskými organizacemi dohodu o uznání muslimských svátků a povolení výuky islámu na městských školách. Podle různých odhadů žije v oblasti Hamburku zhruba přes 100 000 muslimů různých směrů a národností.