Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan. Zdroj: ČTK

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan.
Summit NATO: Zleva Emmanuel Macron, Boris Johnson, Recep Tayyip Erdogan a Angela Merkelová (3. 12. 2019)
Summit NATO: Zleva Emmanuel Macron, Boris Johnson, Recep Tayyip Erdogan a Angela Merkelová (3. 12. 2019)
Summit NATO: Recep Tayyip Erdogan a Boris Johnson (3. 12. 2019)
Summit NATO: Zleva Emmanuel Macron, Boris Johnson, Recep Tayyip Erdogan a Angela Merkelová (3. 12. 2019)
10
Fotogalerie

Turek opět před Vídní. Vyvstává podezření, že turecká tajná služba chystala atentáty na rakouské politiky

Jedny z nejčtenějších německých novin Sueddeutsche Zeitung zveřejnily tvrzení, že rakouské bezpečnostní složky vyšetřují možnou přípravu teroristického útoku v Rakousku proti rakouským politikům. Podle médií měla teroristické útoky připravovat turecká tajná služba (Milli İstihbarat Teskilatı, MIT). Pokud vyšetřovatelé tato obvinění potvrdí, pravděpodobně se bude jednat o velký mezinárodní skandál potvrzující dlouhodobou protievropskou orientaci současného režimu v Turecku, který jako člen NATO ohrožuje bezpečnost Rakouska (které není členem NATO) a dalších evropských zemí.

Podle Sueddeutsche Zeitung se agent turecké tajné služby jménem Feyyaz Ö. dobrovolně přihlásil rakouským bezpečnostním službám s tvrzením, že byl úkolován tureckou tajnou službou, aby připravil vraždu kurdské akademičky a političky rakouské strany Zelených Berivany Aslanové či rakouského politika Petera Pliza a dalších osob. Oba jmenovaní se podíleli na odhalení síti agentů turecké tajné služby v Rakousku a dlouhodobě upozorňují na snahu islamistického režimu z Turecka ovládat muslimské komunity v Rakousku.

Rakouské úřady německému deníku Sueddeutsche Zeitung potvrdily, že muž se opravdu úřadům přihlásil, ale více nechtěly případ zatím komentovat kvůli pokračujícímu vyšetřování. Naopak turečtí diplomaté ve Vídni popřeli, že by o celé věci cokoliv věděli, a označili ji za nedůvěryhodnou.

Přeběhlík Feyyaz Ö. ovšem není v Turecku neznámou osobou. Údajně svědčil v případě zaměstnance americké ambasády v tureckém Istanbulu obviněného z napojení na teroristickou síť (tzv. Fethullah Terrorist Organisation, FETO – což je kontroverzní označení turecké islamistické vlády pro hnutí muslimského filozofa Fethullaha Gülena), za což byl obviněný odsouzen tureckým soudem. Podle informací novinářů z německého deníku Sueddeutsche Zeitung je možné, že Feyyaz Ö. se dostal pod silný tlak turecké tajné služby a z obavy o sebe a svou rodinu se rozhodl o všem informovat rakouské úřady, aby se tak pokusil zachránit před tureckou tajnou službou.

Podle německých a rakouských médií je celá věc velice citlivá a podivná. Bude tedy nutné počkat na konečné závěry vyšetřovaní. Nejde však o první případ odhalení agenta turecké tajné služby v Rakousku. Nedávno bylo také oznámeno, že byl zatčen jiný agent turecké tajné služby MIT, který prováděl činnost namířenou proti Rakousku. Podle novinářů je dokonce možné, že se po Rakousku pohybuje více agentů turecké tajné služby MIT s cílem vraždit a zastrašovat osoby nepohodlné islamistickému režimu v Turecku. Někteří rakouští politici upozorňují na to, že se turecká tajná služba snaží vyvolávat v Rakousku nepokoje a násilnosti a vedle toho budovat špionážní sítě mezi rakouskými muslimy.

Muslimové dnes tvoří v Rakousku stále silnější a vlivnější část populace. Odhadem je dnes mezi 8,5 miliony rakouských obyvatel zhruba 500 až 600 tisíc muslimů (bez započítání uprchlické vlny) a jejich počet narůstá. Značnou část muslimů tvoří lidé tureckého a kurdského původu. Není tedy nic divného na tom, že se tato muslimská komunita stává zájmem mnoha tajných služeb a vlád muslimských zemí, stejně jako islamistických organizací.