Turecký prezident Erdoğan

Turecký prezident Erdoğan Zdroj: Profimedia.cz

Erdoganova soukromá armáda: Žoldáci ze SADAT podporují prezidenta i radikální islamistické skupiny

Mnozí čtenáři nejspíše již slyšeli o americké bezpečnostní agentuře Blackwater nebo o její ruské obdobě Wágnerová skupina. Málokdo ale asi ví, že turecký islamistický prezident Recep Tayyip Erdoğan má obdobnou soukromou firmu zvanou SADAT (celým názvem SADAT International Defense Consultancy Inc.), která se nejen nejspíše stará o jeho bezpečnost, ale provádí i různé operace a aktivity mimo území Turecka, například výcvik skupin islamistů v Africe apod.

Organizaci SADAT založil v roce 2012 bývalý generál turecké armády Adnan Tanriverdi, který je znám velmi radikálními názory. Údajně právě pro své radikální a proislamistické názory byl koncem 90. let penzionován, a tím pádem i zbaven pozice v turecké armádě. Důstojník vojenské rozvědky generálporučík İsmail Hakki Pekin označil Tanriverdimiho za náboženského radikála nepřátelského odkazu zakladatele moderního Turecka Mustafy Kemala zvaného Atatürk.

Firmu SADAT v současnosti vede hlavně Tanriverdiho syn Mehli Tanriverdi. V této společnosti je údajně aktuálně zaměstnáno několik stovek bývalých vojáků a důstojníků turecké armády a zaměřují se hlavně na poradenství a konvenční a netradiční vojenský výcvik. Dále také školí v metodách speciálních vojenských sil a sesterská organizace SADATu s názvem ASSAM se specializuje na různé odborné bezpečnostní studie, výzkumy a pořádání každoročních konferencí pro bezpečnostní experty.

Americký analytik Michael Rubin z American Enterprise Institute ve svých analýzách upozornil na skutečnost, že se členové SADATu podíleli na potlačení puče proti tureckému prezidentovi Erdoganovi v červenci 2016 a Erdogan poté jmenoval zakladatele SADATu Adnana Tanriverdiho za svého hlavního vojenského poradce. Rubin také upozornil na informace, že údajný puč proti Erdoganovi mohl být ve skutečnosti zorganizován za spoluúčasti zaměstnanců SADATu jako záminka pro následné čistky v turecké armádě a společnosti. Rubin také poukazuje na informace, jež označují organizaci SADAT za jednoho z prostředníků turecké vojenské pomoci a výcviku pro povstalce v Sýrii včetně teroristů z organizací napojených na al-Káidu.

Analytik z The Jerusalem Institute for Strategy and Security Jonathan Spyer ve své analýze aktivit SADATu píše: „V článku citovaném organizací MEMRI Tanriverdi popsal Izrael jako ‚základnu pro nové křížové výpravy a dýku v srdci islámu‘. V tomto článku Tanriverdi předpokládá vybavení a výcvik palestinské konvenční armády, která by ve spolupráci s jednotnou islámskou armádou porazila a zničila Izrael.“

Jak se ukazuje, jedním z cílů aktivit organizace SADAT je oslabovat vliv Západu či přímo pomáhat odpůrcům Západu v muslimském světě. Vezmeme-li v potaz těsné vazby vedení této organizace na vládnoucího tureckého prezidenta, je víc než smutné, že nezastupitelným spojencem Západu na Blízkém východě, jak to nedávno definovala poslankyně TOP 09 Langšádlová, je Turecko, které ovšem ve své pozici údajného spojence dělá vše proto, aby podkopalo vliv Západu na Blízkém východě a v Africe.