Český premiér Andrej Babiš (ANO)

Český premiér Andrej Babiš (ANO) Zdroj: Facebook Andreje Babiše

Premiér Andrej Babiš (ANO) v Lánech u prezidenta Miloše Zemana (5. 11. 2020)
Ministr zdravotnictví Jan Blatný přiznal, že podepsal petici proti Babišovi
Adeptem č. 1 na nového ministra zdravotnictví byl pro Andreje Babiše ředilte FN Brno Štěrba, nakonec se jím stal náměstek Jan Blatný
Schůze Poslanecké sněmovny, 30. října 2020 v Praze. Na snímku je premiér Andrej Babiš.
Schůze Poslanecké sněmovny, 30. října 2020 v Praze. Na snímku jsou premiér Andrej Babiš (vlevo) a nový ministr zdravotnictví Jan Blatný.
11
Fotogalerie

Bohumil Pečinka: Vláda je mrtvá. Co bude po Babišovi?

Nic lépe nepopisuje konec vlády Andreje Babiše, než když se její místopředseda Jan Hamáček dožaduje vytvoření vyšetřovací komise ve věci covidových opatření proti této vládě. Neuplyne navíc den, aby nějaký skandál, prohlášení nebo přešlap Babišovu vládu neoslabily. Co bude den po volbách?

Andrej Babiš měl fantastické politické štěstí, že vládl v letech neustálého hospodářského růstu (2013–2020). Hlavním nástrojem politiky v této době bylo přerozdělování. Babiš a spol. neřešili základní strukturální problémy státu v sociálním a zdravotním systému, které dopadnou na Česko, až Husákovy děti vstoupí do důchodového věku. Jelo se v duchu socialistické představy, že společenské bohatství nevzniká primárně prací a vyšší produktivitou, ale „přerozdělováním zdrojů“. Tento blud dovedený do krajnosti v době komunismu vedl k všeobecnému zchudnutí všech vrstev společnosti.

Co je babišismus?

V Česku se posledních sedm let vyvinul specifický model řízení státu, který je možné označit slovy babišismus. Není to ideologie ani něco, co by mohlo existovat bez Andreje Babiše. Je to systém osobní moci, jenž funguje jen díky napojení byznysových zájmů Andreje Babiše na stát. Když bude dlouhodobě od státu odříznutý, babišismus to fatálně oslabí. Tento systém je možné nejlépe popsat přes dotační a investiční politiku státu. Celá je totiž nastavena ve prospěch firem Agrofertu a Babišových byznysových přátel.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!