Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Karel Steigerwald: Důvěra ve vládu a jednota? Já s vámi nic zvládat nechci

Ministr, který už dřív neměl důvěru, protože neprošel bezpečnostní prověrkou, ztratil náhle důvěru premiéra, trestně stíhaného agenta StB. Pokud se v této bizarní větě chcete vyznat, musíte dát pryč rozum a nasadit důvěru. Věřit trestně stíhanému estébákovi nebo ministrovi bez prověrky.

Ministr přišel o důvěru premiéra, protože provozoval noční rejdy na Vyšehradě, ke kterým premiér ztratil důvěru, ačkoliv asi dobře ví, o co tam šlo. Sám má důvěru, jakou mívají trestně stíhaní agenti StB v roli premiérů. Jde o jakousi šavlovačku důvěr různého druhu. Důvěry v estébáka, důvěry v neprověřeného ministra, důvěry v noční šero a důvěry v udavače. Občan si musí připadat jako úplný blbec. Přesněji jako někdo, koho za úplného blbce považují ti činitelé. Ti mu vzkazují: Důvěřuj nám, společně to dokážeme!

Důvěra a jednota jsou výrazy, jimiž se politici nejvíc ohánějí, když je nejhůř a rozum má jít pryč. Jsou to hloupé fráze. Nic neznamenají, hodí se leda k zastírání skutečnosti, protože jsou líbivé. Důvěra ke komu? Jednota s kým? V politice nemá to slovo co dělat. Věřit politikovi může leda nějaký úchyl. Politik má plnit to, co slíbil voličům, dbát zákonů a nelhat. To stačí. U nás je to dokonce špica. Věří se lidem, které milujeme a jsou nám blízcí, věřit politikům je perverzní.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!