Vrchní velitel Armády ČR na inspekci ozbrojených sil

Vrchní velitel Armády ČR na inspekci ozbrojených sil Zdroj: ČTK/Peřina Luděk

Vladimír Mertlík: Hnutí ANO jako chytrá horákyně. Prezident vypuštěn na volno v lánské oboře

Laskavý čtenář jistě uzná, že Zpětné zrcátko psané ve čtvrtek 2. října (!) a vydané v pondělí 5. října mělo předvídavost křišťálové koule. Od té chvíle skončila volební jatka, ztichly zbraně a na bitevním poli už se jen okrádají mrtvoly. Ovšem ryk vítězných vůdců se ozývá ze všech stran, jak Zpětné zrcátko předpovědělo, jen poražení chybí. Kdo tedy vlastně vyhrál? No přece lid – my všichni!

Ve skutečnosti ale jen politikům chybí odvaha přiznat si: „Dostali jsme na prdel!“ či připomenout: „Vyhráli jsme leda tak suché z nosu!“ Komentáře vůdců stran totiž znějí jak vousatý vtip o závodě mezi americkými a sovětskými sportovci, o němž newyorské Times přinesly tuto zprávu: „V rozhodujícím závodě o světové prvenství v atletice zvítězil Američan Harry James. Rus Nikolaj Běžkin skončil daleko za ním poslední.“  Moskevská Pravda závod komentovala těmito slovy: „Sovětská tělovýchova zaznamenala velký úspěch na světovém sportovním kolbišti, když v rozhodujícím závodě o světové prvenství v atletice získal sovětský reprezentant Nikolaj Pobědič pěkné druhé místo…“

Podobně skončily i volby, kdy jejich nominální vítěz – hnutí ANO – dopadlo jako chytrá horákyně a pod oblečením ze sítě procent a čísel prosvítá nahota, že s ním nikdo nechce mít poměr. A dosavadní konkubíny? Komunisté vědí, že už neplatí fraška Oskara Wilda „Jak je důležité míti Filipa“, zatímco socani považují za úspěch už jen to, že dokázali ochránit voliče před koronavirem. U voličů socanů to zas nebyl takový kumšt – jak se měl covid do těch šesti – co volili ČSSD – trefit? Nakonec ale všichni včetně vítěze obviňují z toho „úspěchu“ voliče.

„Benešovy lži aneb Co společného má historie s dneškem?“ ptalo se včerejší Zpětné zrcátko ve snaze přinést srovnání se současností. Někdy se totiž zdá, že zbabělost bývá častým průvodcem českých dějin. Realita je ale taková, že společnost je tak odvážná, jak odvážní jsou její představitelé i v tom nejtěžším – podívat se pravdě do očí či přiznat vlastní omyl. V předvečer voleb se vrátila na televizní obrazovky vyhazovem ministra Vojtěcha reality show „Nejslabší, máte padáka“. Důvodem bylo, že měnící se čísla pandemie covid-19 měla zcela opačný trend než procenta komoušů a socanů. Navíc musel premiér Babiš zakrýt skutečnost, že všem Vojtěchovým rozhodnutím předcházelo premiérovo zlehčování situace. Diktát určovalo přání publika i z toho vycházející rady mediálních expertů hnutí ANO. Když začalo být vše naruby, obvinil premiér veřejnost a vyhodil Vojtěcha – těžko se totiž dala vyhodit veřejnost. Nastalo období, jež se dalo předpokládat. Byl nalezen nový obětní beránek, byť by se stokrát tvářil jako vlk. Vojevůdci blanických rytířů naopak po volbách zalezli do děr, nebylo po nich ani vidu, ani slechu a čekali, jak se věci budou vyvíjet. Je pravda, že Pinochet českého zdravotnictví se ujal úlohy razantně a prostor, který zbabělostí dosavadních žvanivých slimejšů získal, náležitě využil. S Prymulou lze totiž stokrát nesouhlasit a cokoliv si myslet o jeho podnikání, které připomíná tanec slona v čínském porcelánu, jedno mu ale upřít nelze, za nikoho a za nic se neschovává. I věci nepříjemné říká sám za sebe, protože ví, že nakonec to bude on, kdo ponese zodpovědnost. Nebude to ani premiér, ani předseda dnes už pouhé skorostrany, ani Mára.

Už to proto vypadalo, že plukovník bude mít pověstný klid na práci, po kterém touží politici, když jsou v maléru. A skutečně – odnikud neznělo: Čau, lidi! a po červené mikině nebylo ani stopy. Ale netrvalo to dlouho! Jakmile skončilo paktování po skončených volbách, začala kampaň na volby 2021 a od té doby je vše při starém. Cokoliv Roman Prymula řekne, je vzápětí popřeno či naopak trumfnuto oběma jeho followery. Začaly parlamentní volby 2021. Komouši jdou kukat, protože jediné, co jim může přinést krátkodobý úspěch, je sázka na staré struktury typu Ondráček, Skála a podobné existence. Aspoň do doby, než pradůchodci a pamětníci dob, kdy Lidové milice byly Železnou pěstí KSČ, definitivně odejdou mezi trilobity a jiné fosilie. Sázka na mladé, krásné, se železnou vůlí a ohněm v srdci je už totiž passé. Všichni komunisté nové doby jsou už dávno u hnutí ANO a třetí generace koketuje s dobytím úspěchu v omezeném počtu na palubě Pirátů. Také socani musí ze stejných důvodů vsadit na radikalizaci, protože pokusy stát se levicovou moderní sociální stranou jsou stejně nadějné jako dělat steak ze staré kližky.  

Jednou z perel vlády v řízení státu byla připojená komunikace během rozhovoru pro Právo na otázku týkající se rozporuplných vyjádření Romana Prymuly, Andreje Babiše i Jana Hamáčka.

Novinář: „…přitom na tiskové konferenci řekne (Prymula) jednu věc například o zavírání zoo, ministerstvo vydá přehled, kde je to jinak, a Úřad vlády zase informuje jinak. To není chaos?“

Premiér: „Tak se pan Prymula přeřekl, to se vám nestalo? U nás zase někdo nezkontroloval úředníky. Také nejste dokonalý. Pojďte si sem na chvíli sednout a uvidíte, co to je za nápor, co všechno řešíme, co je třeba rozmyslet. To tempo je vražedné!“ Dokonalost, která nepotřebuje komentář!

Neštěstí ovšem dosáhlo vrcholu, když se probral Miloš Zeman a rozhodl se dát najevo, že koronavirus je prdlajs proti tomu, když se prezident rozhodne infikovat veřejnost moudrostí. Tři tiskové strany mfDnes plné urážek, nadávek a vytahování se naznačily, že legendární cukrovka, která od prezidenta údajně odešla sama, zas tak zcela sama neodešla, ale že toho bylo zřejmě víc, co odešlo…

V promluvě k národu Miloš Zeman sdělil, že víc věří svému dvornímu doktorovi profesoru Zavoralovi než „těm zpěváků, zubařům, kardiologům a dalším, kdo věci vůbec nerozumí, ale často o ní mluví“. To nebylo zdaleka všechno.

„Na úvod…“ podotkl dále, „vám řeknu, že Němci mají krásný výraz – Besserwisser, to je člověk, který všechno ví lépe. No, a bohužel tito užvanění amatéři (mj. prof. Pirk, pozn. aut.) říkají, že koronavirus je chřipka, a tím způsobili ve veřejnosti neoprávněné očekávání, že to brzy zmizí. Zatímco my (skromně poznamenal o sobě Miloš Zeman, pozn. aut.) – a proto jsem jmenoval profesora Prymulu – potřebujeme drakonická, chcete-li vojenská opatření. Jsme ve válce a ve válce se jemná opatření příliš neaplikují,“ řekl důrazně vrchní velitel armády a jeden z předních představitelů akčních a extrémních sportů Miloš Zeman. Na otázku, zda sportoviště a posilovny nejsou také součástí ekonomiky, dostal novinář státnickou odpověď: „Ježíšmarjá. Člověče, nevím, jestli jste někdy studoval vysokou ekonomickou školu a koho jste měl za profesora…“

Český Bessewisser pak navrhl „…zavřít noční kluby, do kterých stejně chodí jen pražská smetánka, která tak bude sedět doma, číst knihy a zvyšovat tím tak svou beztak nízkou vzdělanostní úroveň!“ (cit.)

Svatá pravda, jen opravdový borec se zřeže doma na kaši sám u televize tak, že si zláme všechny pařáty! Miloš Zeman dále stran podpory ekonomiky upozornil na to, že o ni žádají i podniky, které by jinak stejně zkrachovaly, a nebude to tedy žádná škoda. Nešlo ale o případ Pražského hradu, jemuž byla aktuálně zvýšena podpora o více než 100 milionů.

Jako v každé promluvě k národu Miloš Zeman dodal lidem odvahu označením Mináře z Milionu chvilek za „užitečného idiota“, Koudelky za „čučkaře“, zahrozil mu vlastním agentem, když nepozná ruského a čínského agenta od rozvědčíka, a Danielu Hůlkovi doporučil, ať si dá na hlavu mokrý hadr a zaleze, když nesouhlasí s prezidentovými opatřeními proti covidu.

Doporučení lze dát po tomto projevu i loutkovodičům Miloše Zemana. Je-li zavřen Pražský hrad a jsou-li zavřeny Lány, pak zbývá už jen zavřít i prezidenta a možná mu před vypuštěním do obory svázat vepředu rukávy od pyžama. To se tak dělává!

A to je vše, co jsem dnes zahlédl ve Zpětném zrcátku, váš Vladimír Mertlík