Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech. (11.10.2020)

Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech. (11.10.2020) Zdroj: Blesk

Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech. (11.10.2020)
Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech. (11.10.2020)
Miloš Zeman u voleb do Senátu. Do druhého kola volit nejde
Miloš Zeman nosí  SOS tlačítko pro seniory.
Prezident Miloš Zeman v Partii CNN Prima News (4. 10. 2020)
12
Fotogalerie

Miloš Zeman přináší do politického systému klid. Dokazuje, že prezident může být jen remcající hlavou státu

Při první koronavirové vlně se na nějaké veřejné vystoupení Miloše Zemana čekalo dlouho a lačně. Tentokrát to šlo rychleji. Například během uplynulého víkendu se v mediálním prostoru objevily hned dva vydatné rozhovory s prezidentem. Takže víme, co si hlava státu myslí například o lockdownu, pražské smetánce, zaslouženě krachujících podnicích, chození či nechození k volbám a profesoru Prymulovi.

Ne, že by to bylo nezajímavé. Stále zřetelněji se ale příjemci prezidentských prohlášení vnucuje pocit, že je to vlastně jedno. A nejde přitom o ústavně omezené funkce hlavy státu. Miloš Zeman býval bystrý politický pozorovatel. Například jeho kniha „Jak jsem se mýlil v politice“ se dala přečíst na jeden zátah, a to bez ohledu na názor.

Jeho vyjádření ve zmíněných dvou rozhovorech – i s patřičnou úctou k jeho funkci, věku a zdravotnímu stavu – působí poněkud nekonzistentně. Trochu zapškle i čím dál víc zoufale. A mnohé jeho postoje by nezněly tak špatně, kdyby byly jinak formulované. Jenže to by pak nebyl Miloš Zeman.

I prezidentova slova se skrývají v detailech, takže pár příkladů. „Nechci být cynik, ale někdy natahují ruku i podniky, které by za normálních okolností zkrachovaly, i kdyby tady žádný koronavirus nebyl,“ řekl například v rozhovoru pro MF Dnes. Třeba by stačilo říct, že pomoc firmám má být selektivní i s ohledem na jejich předchozí výkony.

A pak další štěpný výrok, který z pochopitelných důvodů rozvířil sociální sítě: „Někde jsem říkal – a říkal jsem to i profesoru Prymulovi –, že když zavřete noční kluby á la Techtle Mechtle, do kterých chodí pražská smetánka, tak bude sedět, číst knihy, jak doporučuje Prymula, a zvyšovat tím svou beztak nízkou vzdělanostní úroveň.“

Nechme stranou, že mezi nakaženými ze zmíněného klubu z pražských Vinohrad nebyla žádná „smetánka“, ale fotbalisté. Ale holt bylo asi potřeba se posunout z „pražské kavárny“ někam jinam. Přitom se dalo jen odkázat na neodpovědné chování lidí v hospodách, restauracích a barech. Jenže opět, to by nebyl Miloš Zeman.

Podobně to bylo v rozhovoru pro Blesk.cz. Prezident působil unaveně a dýchavičně, mluvil trochu těžkopádně. Přesto se snažil být rezolutní. „Jsem proti lockdownu, který by ohrozil českou ekonomiku,“ prohlašoval s tím, že by zavedl po vzoru Bavorska pokuty proti nenošení roušek.

A neopomněl dodat, že „plně podporuje opatření pana ministra Prymuly“. Ještě košatěji se v tomto ohledu ale rozmluvil ve výše zmíněném rozhovoru pro MF Dnes. „Zatímco my – a proto jsem jmenoval profesora Prymulu – potřebujeme drakonická, chcete-li vojenská opatření. Jsme ve válce a ve válce se jemná opatření příliš neaplikují.“

Neboli měl kromě silných vojenských slov potřebu zdůraznit mediální spekulaci, že nový ministr zdravotnictví je vlastně jeho volba. I kdyby to tak čistě náhodou bylo, zdůrazňovat tuto ústavní anomálii je buď výrazem neústavní převahy nad premiérem (článek Ústavy č. 68, odstavec 2: Předsedu vlády jmenuje prezident republiky a na jeho návrh jmenuje ostatní členy vlády a pověřuje je řízením ministerstev nebo jiných úřadů), či pocitu smutnosti.

Vše se dá vidět i jako debata takříkajíc na druhou. Výhrady vůči přímé volbě prezidenta či odpor vůči současné hlavě státu – Miloši Zemanovi – se dají pochopit. S rezervou a přefiltrovaně. A proč ne, i s pochopením.

Důležitější jsou ovšem jako cesta, jak se při příští prezidentské volbě chovat jinak. Tedy pokud nikdo nenajde odvahu, aby ji zrušil.