Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch není ze spolupráce s komunisty a okamurovci nadšený. Babiše ale brání

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch není ze spolupráce s komunisty a okamurovci nadšený. Babiše ale brání Zdroj: Ngyuen Phuong Thao

Do Otázek Václava Moravce opět dorazil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) (20.9.2020)
Do Otázek Václava Moravce opět dorazil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) (20.9.2020)
Šéf ÚZIS Ladislav Dušek na tiskové konferenci (17.9.2020)
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na tiskové konferenci (17.9.2020)
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)
10
Fotogalerie

Česko v zajetí Rasputinů: Padl ministr Vojtěch, odchod se čekal, aranžmá určili alarmisté

Co se v posledních dnech odehrálo? Premiér Babiš se dostal pod tlak některých epidemiologických alarmistů. Navzdory tomu, že proti jejich předpovědím se staví jak většina ředitelů velkých nemocnic, tak lékařů. Premiér se však rozhodl ukázat, že má situaci pod kontrolou. V předvečer krajských a senátních voleb odvolal ministra zdravotnictví Vojtěcha a na jeho místo jmenoval jeho exnáměstka Prymulu. Chaos neskončil, chaos trvá.

Příběh ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha se prakticky neliší od ministerských kolegů nominovaných hnutím ANO. Rozdíl je v tom, že Vojtěch možná nebyl osobnostně zralý vykonávat tuto funkci v době společenské krize, ale poctivě se snažil. Jak však říkají na Ostravsku: „Snaha není koksovatelná.“

Babišův oblíbenec

Na rozdíl od mnoha dalších ministrů za ANO neviděl v politice způsob, jak osobně zbohatnout. Před volbami v říjnu 2017 také napsal možná nejlepší zdravotnický program, který si Andrej Babiš hrdě dal do své knihy O čem sním, když náhodou spím. Kola babišovského způsobu vládnutí ho však semlela.

Svou politickou kariéru začínal Adam Vojtěch jako předseda pravicového spolku právníků Všehrd na pražské právnické fakultě. Když v roce 2011 vstoupil Andrej Babiš hlučně do politiky, pozval ho Vojtěch na přednášku. Mladý dynamický student se Babišovi zalíbil, takže poté, co se stal ministrem financí (2014), z něj udělal svého poradce. Od počátku dostal za úkol shromažďovat informace o zdravotnictví. Vojtěch snaživě objížděl lékařskou obec a připravoval program pro hnutí ANO. Jeho výstupy ještě před pár lety naznačovaly, že zdravotnictví nechce centralizovat, ale chce do něj vnést soutěž různých poskytovatelů služeb. To skončilo po jeho vstupu do ministerské funkce.

Nebuďte slušný

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!