Andrej Babiš se obul do WHO

Andrej Babiš se obul do WHO Zdroj: Facebook

Nejlepší proti viru je držet hubu, tvrdí Babiš i někteří vědci. Hádejte, kdo z nich to myslí dobře

Premiér doporučil zavřít pusu Světové zdravotnické organizaci, která vyslovila znepokojení nad vývojem situace v České republice. Američtí vědci pak totéž doporučují jako účinnou součást boje s virem. Zatímco u Babiše jde však jen o výlev ješitného neurotika, v druhém případě je to míněno jako skutečná rada, jak snížit riziko kapénkového přenosu infekce.

Nejdřív tedy neomalený český premiér: Tuzemská pobočka WHO dnes upozornila na prudce rostoucí čísla nově infikovaných Čechů a doplnila, že řešením by nemělo být omezení trasování (což se bohužel děje), ale naopak rozsáhlejší testování.

Babiš, který těžce nese, že z údajného premianta se Česko stává ohledně šíření viru bezmála propadlíkem, neudržel nervy na uzdě. „Ta WHO, která nedoporučila roušky a ani nevěděla, že je pandemie, by podle mne měla mlčet,“ vyprskl na Twitteru. Reagoval tak na počáteční váhání WHO ohledně účinnosti některých ochranných prostředků. Což ovšem bylo ještě v prvních jarních týdnech pandemie, tj. v době, kdy Babiš běhal z tiskovky na tiskovku, aby mohl v lepším případě vydávat zmatená stanoviska a v horším přímo lhát (roušek je všude plno a on je osobně doveze tomu, kdo je nemá).

Vědci z University of Colorado Boulder to s doporučovaným mlčením myslí jinak. „Možnosti přenosu viru by klesly, kdybychom na veřejných prostranstvích mluvili méně nebo alespoň méně hlasitě,“ uvedl profesor Jose Jimenez pro web The Atlantic. Mluvení tišeji nebo vůbec totiž omezuje vznik kapének i aerosolů – jednoduše méně prskáme kolem sebe. Tichá řeč snižuje šíření aerosolů oproti křiku pětkrát, naprosté ticho pak prý dokonce padesátkrát. „Pravdou je, že kdyby všichni na měsíc nebo dva přestali mluvit, pandemie by pravděpodobně sama zmizela,“ řekl Jimenez.

Těžko čekat, že by se lidé takovým doporučením řídili. Kdo by si ale měl vzít slova vědců z University of Colorado k srdci, je Andrej Babiš. A bobříka mlčení by si měl raději naordinovat i na písemná vyjádření na sociálních sítích. Dost ostudy už nadělal nedávnými hrubými útoky na auditory EU, když potvrdili jeho střet zájmů. Teď už ve světě vědí, že máme premiéra hulváta, netřeba proto přidávat další důkazy v podobě verbálních útoků na WHO.