Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Facebook

Andrej Babiš v boji o Senát hází ručník do ringu, o mnoha svých nápadech tak může dále jen snít

Zavedeme přímou volbu starostů a hejtmanů. Do roku 2035 by měla zaniknout obecní zastupitelstva a Senát. Tyto a další vize kdysi sepsal Andrej Babiš ve svém spisku O čem sním, když náhodou spím. Tento elaborát vyšel na jaře roku 2017 a zcela nepochybně přispěl k drtivému vítězství hnutí ANO 2011 ve sněmovních volbách. Od té doby utekly více než tři roky a Babiš o realizaci těchto svých nápadů stále jen sní. A zjevně v tom chce pokračovat, protože vzdává boj o Senát. Přitom bez jeho ovládnutí nebo výrazného posílení pozic v něm zůstanou Babišovy plány opravdu jenom sny.

Na konci července se uzavíraly přihlášky do krajských a senátních voleb. Babišovo ANO, které dominuje české politické scéně, však nepřihlásilo svého kandidáta hned v osmi volebních senátních obvodech. Vzhledem k tomu, že se bude volit 27 (staro)nových senátorů, to je téměř třetina obvodů, kde premiér a spol. hodili ručník do ringu.

Senátorský klub ANO má v současné době 7 členů. Při volbách v roce 2018 získalo hnutí jen jednoho nového senátora, a když se letos volil senátor na Teplicku po zemřelém Jaroslavu Kuberovi, utrpělo ANO těžký políček. Zkrátka a dobře, ANO to ve volbách do Senátu neumí. Babiš to moc dobře ví, a proto ho chce zrušit. Jenže vzhledem k tomu, že v Senátu jsou jeho lidé do počtu, si na tyto choutky může nechat zajít chuť. A nepomohl by tomu ani famózní výsledek ve zbylých 18 obvodech, ve kterých bude letos ANO kandidovat (ale který se s pravděpodobností hraničící s jistotou nedostaví).


Podzimní volby ještě může narušit případný návrat koronaviru do Česka a s ním tahanice o možné podmínky korespondenčního hlasování. Jedno je však jisté, ani v příštích dvou letech tu nebude ani miniaturní naděje na prosazení Babišových vizí a snů redukujících politický systém v zemi. V Senátu jsou stále velice silné kluby STAN, ODS a KDU-ČSL, které o něčem takovém nechtějí ani slyšet. Navíc tyto případné změny vyžadují schvalování skrze ústavní zákon a u nich nemůže Poslanecká sněmovna Senát přehlasovat.

Je nepochybné, že v týdnech po senátních volbách budou Babiš a jeho věrní do omrzení opakovat, jak je Senát zbytečný a drahý a že oni to myslí tak a jinak. Pravdou však je, že ANO nyní nemá sílu Babišovy nápady proměnit v realitu, a tak tomu bude i do budoucna. Měli by si to hlavně uvědomit a především zapamatovat voliči, kterým bude Babiš tyto a podobné kejkle slibovat. Nic takového tu není a hlavně nebude na pořadu dne. Dobrou noc, pane premiére.