Z dovolené v zahraničí se stal riskantní podnik. Je to ale odůvodněné, nebo je to jen hra se strachem?

Z dovolené v zahraničí se stal riskantní podnik. Je to ale odůvodněné, nebo je to jen hra se strachem? Zdroj: Profimedia.cz

Z dovolené v zahraničí se stal riskantní podnik. Je to ale odůvodněné, nebo je to jen hra se strachem?

V dubnu a květnu dávala vláda na odiv, jak pracuje na tom, aby Češi mohli v létě k moři. Nyní nejen ona, ale i zástupci oficiální linie z řad epidemiologů před vycestováním do zahraničí varují a vyzývají občany, aby léto strávili v tuzemsku. Zároveň ovšem dodávají, že není třeba se cestování bát – tedy pokud člověku nevadí nejistota a stres.

Češi přivážejí z dovolené koronavirus. Cestu do zahraničí si dobře rozmyslete. Vycestovat k moři letos nedoporučujeme. Je lepší zůstat v Česku. Připravte se na komplikace. Dovolená v zahraničí je riziko, když nechcete stres, zůstaňte doma… To jsou jen některé ze vzkazů, jež v posledních dnech přes česká média sdělili zástupci státu našincům k tématu, které je momentálně pravděpodobně nejdiskutovanější: kam na dovolenou? A hlavně: je bezpečné opustit hranice České republiky? Není to tak trochu sebevražedná mise, při níž člověk neví, kdy, kudy, za jakých podmínek a v jakém (primárně ale nejen zdravotním) stavu se vrátí? Oficiální ústa říkají: Můžeš jet, ovšem dobře si to rozmysli, uvědom si, co všechno ti hrozí. Abys pak nenaříkal, že jsme tě nevarovali.

My vás varovali

V květnu Andrej Babiš oznámil, že nejoblíbenější přímořská destinace Chorvatsko je nám opět otevřená včetně bezproblémové cesty. Postupně se v červnu začaly otevírat také další přímořské jihoevropské země, jako Bulharsko, Řecko, a dokonce i Itálie a Španělsko. Zájem je podstatně menší a opatrnější než v předchozích letech, ale i za něj byly cestovky, z nichž mnohé netuší, zda po letošní sezóně nezbankrotují, vděčné stejně jako občané.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!