Oslavy 244. výročí Dne nezávislosti USA: Miloš Zeman a Stephen B. King

Oslavy 244. výročí Dne nezávislosti USA: Miloš Zeman a Stephen B. King Zdroj: Blesk - Robert Klejch

Naprostý souhlas s Milošem Zemanem: Někteří lídři jsou hlupáci. Vybírejte ze seznamu

Prezident Miloš Zeman se po čase vybral mezi lid, i když v tomto případě pořádně selektovaný, a zase perlil. Jak jinak. V úterý 30. června při projevu na americké ambasádě v Praze se nejenom opřel do známého hesla Black Lives Matter, které označil za rasistické, ale pohrál si také se slovy lídři, hlupáci a svoboda. Protože slova o hlupácích vztáhnul k Americe i Česku, musím s hlavou státu souhlasit. Otázkou ale je, koho tím vlastně Miloš Zeman myslel? Nabízím rozluštění.

Prezident Miloš Zeman ve svém posledním projevu na americké ambasádě v Praze kromě jiného řekl: „Chci říct, že dnešní svět čelí útokům na nezávislost našich občanů jak ve Spojených státech, tak v České republice. To je nebezpečí, které nelze pominout, a my mu musíme čelit. Představte si současnou situaci - pouliční výtržnosti, hořící auta, ničení soch v obou zemích, pane velvyslanče, v obou zemích, a nejen to. Jsou zde hlupáci, kteří se prohlašují za lídry, kteří udávají správné hodnoty, nebo dokonce za opinion lídry. Co se mých hodnot týče, rád bych vám připomněl jednu starou píseň, která praví, bylo to dobré pro mého otce, bylo to dobré pro mou matku, je to dost dobré i pro mě. Tedy nepotřebuji žádné velké bratry, kteří by mi říkali, jaké hodnoty jsou správné, a to nejen jako prezidentovi nebo jako velvyslanci. Potřebujeme svobodu myšlení, potřebujeme zdravý rozum. A to je přesně případ opinion lídrů. Toto všechno představuje v obou zemích situaci, která je proti svobodě.“

Koho těmi lídry Zeman myslí, když nikoho konkrétního nejmenoval? Jak si máme jeho slova vyložit? Je seznam osob v tomto případě krátký nebo dlouhý? Kdo do něj patří? Mohou být v seznamu tyto osoby? Každý ať si vybere sám.

Prezident Miloš Zeman

Premiér Andrej Babiš

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Předseda strany SPD Tomio Okamura

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová

Šéf kampaně Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář

Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček

Šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek

Ministryně financí Alena Schillerová

Ministryně sociálních věcí Jana Maláčová

Epidemiolog Roman Prymula

Poslanec Jaroslav Foldyna

Senátor Jaroslav Doubrava

Doplňovat se dá dlouho a výběr je široký. Třeba někdy odpoví sám pan prezident, koho tím konkrétně myslel.