Ministrině financí Alena Schillerová - ilustrační snímek

Ministrině financí Alena Schillerová - ilustrační snímek Zdroj: Blesk:MICHAL PROTIVANSKÝ / CZECH NEWS Michal Protivansky/CNC

Karel Steigerwald: Držte si peněženky, vláda vám chce pomoct

V mediích se často dozvíme, že ekonomické následky koronaviru budou mít větší dopady, než se na první pohled zdá. V okamžiku, kdy celá země zchudne, není prý vyloučeno, že bude přibývat infarktů a mrtvic. To je děsivá předpověď.

Možná že se stejnou věrohodností platí, že ty následky mohou být mnohem menší, než se na první pohled zdá, a že infarkty a mrtvice budou klesat. Může pro to mluvit úvaha, že dva či tři měsíce bez práce, a tedy i bez příjmů nemohou bohaté Evropany včetně Čechů až na výjimky příliš zasáhnout. Stačilo by, kdyby začali všichni zas pracovat a žít jako před tím. Virus přeci nic nezbořil, města nevybombardoval, domy lidí nevyhořely, továrny ani silnice nikdo nezničil, úroda na polích roste, kdo o ni pečuje, nebyl zavražděn. Přesto jsou nejčastější prognózy málem tak děsivé, jako by Evropou prošla válka tam a zpět.  

O hrůzách si lidé čtou raději než o normální banalitě, protože je to víc pobaví. Jsou ovšem ekonomové, kteří tvrdí, že očekávání děsivé budoucnosti tu budoucnost v mnohém přivolává. Čekají-li lidé bídu a syslí na ni, bída přijde, protože ji svým očekáváním přivolali. Pak se ale záliba v temných proroctvích nejeví zcela nevinně. Už to není jen lehké cuchání nervů, nýbrž důležitý prvek velkého úpadku, který přijde a nemusel by přijít.

V černých předpovědích si libují i politici. Slibují, že lidi od těch hrůz  v budoucnu uchrání. Inkasují už teď na budoucí záchranu lidstva zálohy. Chtějí větší daně, víc pravomocí s našimi penězi volně disponovat a úpravu zákonů směrem pryč od svobody a demokracie, což potřebují, neb prý jen silná moc nad budoucností vyhraje. Pravdou ale je, že v minulosti záchrana silné vládní moci prospěla hlavně té moci, lidem už méně. Nejlepší výsledky měly vlády, které se omezily na odstraňování překážek, aby nebrzdily aktivitu lidí. Ti si vždy dovedli pomoci lépe a rychleji, než to dokážou těžkopádné vlády.  

Tak se bojme v první řadě vlád. Na tu naši dávejme veliký pozor, proč tolik straší a co vlastně chystá. Jen za pár posledních týdnů vysála z kapes poplatníků tolik peněz, kolik bychom snad sami na odstranění škod nepotřebovali. Vláda, která neumí stavět dálnice, neumí vytvořit racionální důchodový a zdravotní systém a za světem i ve většině dalších parametrů zaostává, neslibuje, že by si s budoucí zkázou dobře poradila. Zato si umí dobře poradit, když sama sebe za naše peníze vychvaluje, nebo když ty peníze rozděluje korupčním způsobem voličům, aby si jejich chválu do příštích voleb koupila. Naše zkušenost s vládami je neveselá, jejich pomoc bývá voličům škodlivá, ba až nebezpečná. Parafrázujme dramatika Smočka: Vy voláte o pomoc, když vám jdu pomoct?

Kolik každý z nás dluží? Odpoví vám přehledný průvodce říší dluhů, který najdete v novém tištěném Reflexu >>>

Reflex 27/2020Reflex 27/2020|Archív