Epidemiolog Rastislav Maďar

Epidemiolog Rastislav Maďar Zdroj: Profimedia.cz

Strašení už bylo dost: Nadvláda epidemiologů přinesla ze zdravotního hlediska slušné výsledky, ale…

„Neměli bychom se nechat strašit,“ kritizoval premiér opozici, která v Poslanecké sněmovně vyzývala vládu k přípravě na možný návrat druhé vlny epidemie koronaviru. Byla to ovšem Babišova vláda, jež vytvářela atmosféru strachu, aby ospravedlňovala jedny z nejtvrdších restrikcí v Evropě.

Nyní se zvolňují, ale jejich dopady všichni pocítí ještě hodně dlouho. Každodenní mediální masáž o zákazech, omezeních a apokalypse v nejpostiženějších zemích vykonala své.

Druhou vlnu šíření COVID-19 přitom zmiňuje i Rastislav Maďar, po odchodu Romana Prymuly hlavní postava týmu vládních epidemiologů. Je koordinátorem pracovní skupiny ministerstva zdravotnictví a varuje před tím, že by se epidemie mohla vrátit už v létě v souvislosti s otvíráním hranic a „ochabujícím strachem lidí z viru“. Naznačuje tím, že strachu ještě nebylo dost.

 

Prymula odešel

Prymula odešel z postu náměstka ministra Adama Vojtěcha kvůli osobním neshodám. Maďar spatřuje hlavní změnu v tom, že komunikace resortu bude jednotná. „Profesor hodně mluvil do médií, a ne vždy se to shodovalo s tím, jak to viděl šéf resortu. To by nemělo být,“ prohlásil.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!