Jaroslav Faltýnek a jeho syn Jan

Jaroslav Faltýnek a jeho syn Jan Zdroj: Blesk / Karel Kopáč, ČTK / Václav Šálek

S Babišem je Jaroslav Faltýnek spojen dlouho, byl i členem představenstva Agrofertu.
Jiří Faltýnek, syn Jaroslava Faltýnka, si v ANO pozastavil členství
Primátor Ostravy Tomáš Macura
Jiří Faltýnek, syn Jaroslava Faltýnka, si v ANO pozastavil členství
Tomáš Macura na předvolebním billboardu se svým stranickým šéfem
7
Fotogalerie

Zemětřesení v ANO s epicentrem v Brně? To se jen Faltýnek & syn oklepali a jede se vesele dál

Poté, co o víkendu opustil ANO jeho místopředseda a jedna z hlavních moravských tváří, exprimátor Brna Petr Vokřál, začaly se ozývat optimistické hlasy, že by mohlo jít o začátek očisty Babišovy sekty. Vokřál odešel údajně proto, že mu vadilo propojení politických a byznysových zájmů, které v brněnském ANO nabralo kriminální rozměry. Předsednictvo hnutí se včera situací zabývalo. Výsledek? Optimistické očekávání bylo opět pouze naivitou. Nestane se nic, co by jakkoliv změnilo zaběhlé principy babišismu.

V Brně už se dřív kvůli nelegálním kšeftům lidí spojených s místním ANO zatýkalo a několik podezřelých čeká soud. V policejních spisech se objevila i jména druhého muže hnutí, šéfa poslanců a pravé ruky Andreje Babiše Jaroslava Faltýnka, a jeho syna. Ani jeden z nich nebyl z ničeho obviněn. Někteří podezřelí se ale podle odposlechů při probírání nelegálních kšeftů bavili o tom, jaká je role „starýho efka“ a kolik miliónů dostane „mladý efko“. Vzhledem k personálnímu propojení a situaci v brněnské politice nemuseli kriminalisté dlouho přemýšlet, aby zjistili, koho měli odposlouchávaní šíbři na mysli.

Znovu je třeba zopakovat, že ani jeden z Faltýnků nebyl zatím z ničeho obviněn a momentálně to ani nevypadá, že by jejich stíhání v kauze s příznačným názvem Stoka bylo na pořadu dne. Každopádně se ale ocitli v situaci, kdy není možné hovořit o prekérní situaci v brněnském ANO a vyhnout se při tom jejich jménům. 

Vokřál to věděl. Šest let byl v moravské metropoli v nejvyšší politice. Pokud není retardovaný, nemohlo mu úplně uniknout, co se děje (a chce-li být věrohodný, neměl by se ani tvářit, že až teď najednou prozřel). Poznal ovšem také, jak jsou v ANO rozdány mocenské karty – tedy že vzhledem k výše uvedenému není reálné situaci v Brně změnit. Po jeho odchodu od něj nicméně převzal prapor demonstrativního protestu jeho dlouhodobý spojenec, ostravský primátor Tomáš Macura. V médiích pohovořil o tom, jak je třeba „Brno vyřešit“, a napřel pozornost optimistů/naivků na čtvrteční jednání předsednictva hnutí.

Jestli a jak se za zavřenými dveřmi hlavouni z ANO bavili o Faltýnkově roli v brněnské bramboračce, vědí ve skutečnosti jen oni sami. Co víme i my, je, že po jednání Macura zopakoval slova o nutnosti řešení situace v Brně. To podle něj musí proběhnout „padni komu padni“ a „nikdo nesmí být nedotknutelný“. Dále také řekl: „Chtěl jsem se ujistit v tom, že skutečně chce hnutí dodržet protikorupční étos. A nejenom étos, ale i praktické kroky. Odjíždím odsud celkem spokojený.“ Ovšem pozor! Na otázku, jestli se tato pravidla vztahují i na Jaroslava Faltýnka, odpověděl už před jednáním: „Nerad bych byl takto osobní.“

Čímž je řečeno vše. Faltýnek je pro Babiše něco jako consigliere pro Vita Corleona z románu Kmotr a zároveň jako Winston Wolf pro gangstera Marselluse Wallace z filmu Pulp Fiction. Prostě muž, který řeší problémy. Navíc se znají tak dlouho a vědí o sobě navzájem tolik věcí, že jeden druhého nemohou nechat padnout, ani kdyby chtěli. Jak už bylo napsáno, Faltýnek je Babišova pravá ruka. A řekněte – usekli byste si pravou ruku?

Situace v brněnském ANO je tudíž vyřešena. Chvíli možná ještě bude někdo z lokálních špiček hnutí předstírat, že „provádí očistu“. Možná se i zruší některé místní buňky hnutí, téměř jistě ale půjde o kosmetické změny. Pokud bude Macura nebo kdokoliv jiný trvat na principu „padni komu padni“ a bude šťourat do role rodiny Faltýnkových, padne nanejvýš on sám. Vzhledem k tomu, že jsme v Česku, a ne v Americe poloviny 20. století, půjde snad jen o pád politický, a ne o pád na dno Brněnské přehrady v betonových polobotkách.