Podle posledních výzkumů wuchanské tržiště zdrojem nákazy nebylo

Podle posledních výzkumů wuchanské tržiště zdrojem nákazy nebylo Zdroj: Profimedia.cz

Je nový koronavirus „bio“? Přenos přirozenou cestou i únik z laboratoře jsou stále ve hře

Původ nového koronaviru, který během několika měsíců stihl nakazit k 2. červnu 2020 6 294 222 lidí a 372 736 z nich připravit o život, stále není jasný. Názory se různí.

Seriózní vědci se shodují v názoru, že se nejedná o žádnou biologickou zbraň. Názory na to, zda je virus čistě „přírodního“ původu a zda se přenesl na člověka prostřednictvím volně žijících zvířat, nebo unikl z laboratoře, už tak jednotné nejsou.

Profesor Nikolaj Petrovsky z univerzity v Adelaidu, jehož tým vyvíjí australskou vakcínu proti COVID-19, se v rozhovoru pro Sky News pozastavuje nad unikátními vlastnostmi viru: „Není to typická zoonóza, tedy nemoc přenesená ze zvířat na člověka. SARS-CoV2 má od začátku výjimečnou schopnost snadno infikovat lidské buňky, ale nikoli buňky zvířecí, což je neobvyklé. Normálně by to mělo být naopak, virus by měl umět infikovat snadno zvířecí buňky a teprve pak přesedlat na člověka.“

Proto je podle něj rozumné nechat ve hře obě varianty, a to jak přenos přirozenou cestou, tak i možnost náhodného úniku viru z jedné ze dvou laboratoří v čínském městě Wu-chan, kde epidemie začala. Obě laboratoře se zabývaly výzkumem netopýřích koronavirů.

 

Netopýr ve špajzu

Minimálně jeden z těchto koronavirů, označený SL-CoVs, který popsala v roce 2013 viroložka Š’ Čeng-li, přezdívaná Netopýří žena, měl přitom schopnost přímo infikovat člověka.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!